Binnenland
AVROTROS

Met je identiteitskaart inloggen via DigiD? Zo werkt dat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met je identiteitskaart inloggen via DigiD? Zo werkt dat

Vanaf aankomende maandag geeft de overheid nieuwe identiteitskaarten uit, namelijk met een chip. Met die chip kun je bij overheidsdiensten inloggen via je DigiD. Het inloggen met de chip is bedoeld als een extra veiligheidsmaatregel. Hoe werkt dat? Tech-expert Danny Mekić legt het uit in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Als je bij de overheidsdiensten wil inloggen, doe je dat via DigiD. Op dit moment log je in met een gebruikersnaam, wachtwoord en krijg je een sms-code of via de DigiD-app. De overheid is al jaren bezig met het veiliger maken van dit soort systemen en komt daarom met een nieuwe chip in onze identiteitskaarten.

Hoogste niveau van beveiliging

"Er zijn verschillende niveaus van beveiliging mogelijk", legt Tech-expert Danny Mekić uit. "Als je inlogt met je inloggegevens krijg je een sms en weet de overheid dat er een telefoon gekoppeld is aan het account. Dat is het laagste niveau van beveiliging."

Het middelste niveau van beveiliging is een eenmalige scan met je ID-kaart. "Weinig mensen weten dat dit kan. Er zijn dan ook nog niet veel diensten die hier gebruik van maken."

Het hoogste niveau van beveiliging is mogelijk met de nieuwe chip. Dan moet je bij het inloggen naast je gebruikersnaam en wachtwoord of de DigiD-app ook een code invoeren en je ID-kaart scannen.

Meer gevoelige informatie online regelen

De overheid wil met de chip zekerheid bieden dat gegevens altijd met de juiste persoon worden gedeeld. Honderd procent garantie zal het niet bieden, maar het komt volgens Mekić wel aardig in de buurt.

"Je moet dus inloggen bij DigiD met je inloggegevens, dan moet je ook een sms-verificatie doen en dan heb je ook nog eens een paspoort nodig. Je hebt dus heel veel nodig, wil je er op het hoogste niveau in kunnen komen."

De verwachting is volgens Mekić dat we steeds meer kunnen doen met informatie van het hoogste niveau. Denk bijvoorbeeld aan online toegang tot je zorgdossier. "Het idee is dat de overheid gevoelige informatie online kan regelen."

Zo kom jij aan de nieuwe ID-kaart met chip

De identiteitskaarten met de nieuwe chip kunnen vanaf maandag 4 januari worden aangevraagd. De huidige ID-kaarten blijven gewoon geldig. Wanneer jouw ID-kaart is verlopen en je vraagt een nieuwe aan, krijg je automatisch het nieuwe model.

De nieuwe manier van inloggen met de chip in je identiteitskaart is vanaf maandag 11 januari mogelijk. De verwachting is dat je deze nieuwe manier van inloggen nog niet op korte termijn zal hoeven gebruiken.

Raak je de ID-kaart kwijt? Doe dan direct aangifte. Zodra je aangifte doet dat je jouw ID-kaart bent verloren, wordt de chip op non-actief gezet en is je paspoort of ID-kaart niet meer bruikbaar.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie