Binnenland
NOSNTR

Groningen, Den Haag en Rotterdam maken zich op voor anti-racismedemonstratie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningen, Den Haag en Rotterdam maken zich op voor anti-racismedemonstratie

Na de drukke anti-racismedemonstratie in Amsterdam gisteren, waar duizenden mensen bijeen kwamen, maken ook Groningen en Den Haag zich op voor honderden actievoerders. In beide steden leven zorgen over het naleven van de coronamaatregelen.

In Groningen heeft de lokale VVD de burgemeester al opgeroepen "Amsterdamse toestanden" te voorkomen. Bijvoorbeeld door de betoging te verplaatsen naar het Stadspark als er een hoge opkomst wordt verwacht. Dat zegt fractievoorzitter Jacobs tegen RTV Noord.

Volgens de organisatie, die rekent op 800 tot 1000 deelnemers, is dat niet nodig. Er wordt zittend gedemonstreerd, waarbij iedereen zijn eigen vak krijgt en verplicht wordt een mondkapje en desinfecterende gel bij zich te hebben. "We zijn ons ervan bewust dat er veel meer mensen kunnen komen dan verwacht. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen", aldus initiatiefnemer Stacey Lamptey.

Burgemeester Koen Schuiling zegt in Nieuws en Co dat de stad goed is voorbereid op de demonstratie. Zo staan er stewards paraat die de menigte in goede banen moet leiden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe locatie Den Haag

De betoging in Den Haag tegen politiegeweld in de VS en institutioneel racisme mag om 18.00 uur doorgaan op het Malieveld. Wel moet de organisatie er wat de gemeente Den Haag betreft voor zorgen dat deelnemers 1,5 meter afstand kunnen houden.

Om het makkelijker te maken voor de betogers om voldoende afstand te houden, heeft de gemeente het Malieveld als locatie aangewezen, de grootste in de stad. De organisatie moet looproutes met eenrichtingverkeer uitzetten voor het betreden en verlaten van het Malieveld. "Wij zijn hierover in goed overleg met de organisatie en die onderschrijft dit belang", meldt de gemeente.

Als het tijdens de demonstratie toch zo druk wordt dat 1,5 meter afstand in het geding komt, dan moet de organisatie maatregelen nemen. "In het uiterste geval zal de demonstratie door de organisatie zelf beëindigd moeten worden. We hebben er alle vertrouwen in dat de met de organisatie gemaakte afspraken een verantwoorde demonstratie mogelijk maken", staat in een verklaring van de gemeente.

Rotterdam dreigt met verbod

Morgenavond wordt er gedemonstreerd in Rotterdam op het Schouwburgplein. Burgemeester Aboutaleb laat weten dat daarbij maximaal tachtig mensen welkom zijn.

Het plein, waar de betoging moet worden gehouden, is niet groot genoeg om met meer mensen anderhalve meter afstand te houden. Aboutaleb doet een beroep op de organisatie: "Ga niet met z'n allen op een plek fysiek bij elkaar komen. Denk aan al die mensen die in de ziekenhuizen liggen of hebben gelegen. Kies gewoon voor een manier waarbij anderhalve meter wel mogelijk is."

Hij oppert ook een andere aanpak, zoals de acties in Italië: "Daar werden acties gehouden door mensen die vanaf balkons herrie maken. Kies voor een creatieve manier. Of vorm een lint langs de waterkant. Langs de Boompjes bijvoorbeeld. Zo kan je ook een statement maken en tóch anderhalf meter afstand houden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie