Binnenland
AVROTROS

Personeelstekort zorg: 'We overwegen een hulppost te sluiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Personeelstekort zorg: 'We overwegen een hulppost te sluiten'

Baanzoekenden kunnen momenteel goed terecht in de zorg. Veel zorginstellingen kampen echter met grote problemen door het personeelstekort. De gevolgen zijn groot: roosters komen niet vol, afdelingen moeten sluiten en medewerkers worden teruggehaald van vakantie. "Elk team binnen de GGZ, ziekenhuis en verpleeghuizen is op dit moment operationeel met te weinig mensen", aldus Margriet Bakker van de Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden.

Die gevolgen ervaren ze ook in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk. Esther Berghout is verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp en die afdeling kampt met flinke tekorten: “Er zijn veel collega’s weggegaan, omdat de werkdruk te hoog ligt. Er komt elke dag wel een berichtje dat er diensten tekort komen. Het kan zomaar zijn dat je gebeld wordt en dat er gezegd wordt dat je nu moet komen werken.”

Mogelijke sluiting afdeling Spoedeisende hulp

ETZ-bestuurder Bart Berden bevestigt de nijpende situatie. Volgens hem zijn zeker 40 verpleegkundigen nodig om de Spoedeisende Hulp optimaal operationeel te krijgen. En dat zit er op korte termijn niet in. “De mensen die nu werken worden zwaar belast, soms zelfs overbelast. We proberen er veel aan te doen. We proberen buiten het ziekenhuis nieuwe mensen te werven en we zijn relaties aangegaan met hogescholen. We overwegen op dit moment om één van de twee grote hulpposten te sluiten. Een deel van het personeel wat daar nu zit kunnen we dan overbrengen.”

Het probleem van het ziekenhuis in Tilburg staat niet op zichzelf. Volgens een berekening van de Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden zijn er tot aan 2025 zo’n 125.000 extra mensen nodig. “Elk team binnen de GGZ, ziekenhuis en verpleeghuizen is op dit moment operationeel met te weinig mensen”, aldus Margriet Bakker van de beroepsvereniging.

'Vermindering administratie? Een uur extra zorg'

Er zijn volgens Bakker meerdere oplossingen te bedenken. Sterker nog, er zijn oplossingen waar werkgevers morgen al mee aan de slag kunnen. Die oplossing ligt voornamelijk in de administratieve lasten. “Verpleegkundigen en verzorgenden zijn soms 30 procent van hun tijd kwijt aan administratieve lasten. Alles moet ‘check, check, dubbelcheck’. Dit draagt niet direct bij aan de zorg. We hebben uitgerekend dat het verminderen een uur per dag extra tijd kan opleveren die werknemers wel aan zorg kunnen besteden.”

Op dit moment lijkt de instroom goed te gaan. Er melden zich veel toekomstige verpleegkundigen aan bij opleidingen en het aantal zij-instromers stijgt. Toch zijn dit oplossingen voor de lange termijn. Bakker benadrukt dat de focus ook moet liggen op het tevreden houden van het huidige personeel. “Zij hebben de ervaring. Het is van groot belang om hen te houden.”

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie