Binnenland
KRO-NCRV

Watertekort dreigt: met deze simpele tips gebruik je minder water

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Watertekort dreigt: met deze simpele tips gebruik je minder water

In de warmste week van het jaar doen waterbedrijven een dringende oproep om minder drinkwater te gebruiken. De vraag naar drinkwater was nog nooit zo groot en er zou zomaar een moment kunnen komen dat de waterdruk wegvalt. "We moeten bewuster omgaan met drinkwater", zegt Guïljo van Nuland, directeur van Brabantwater in Spraakmakers.

Van Nuland reageert daarmee op de de stelling van Stand.nl: Nederlanders gaan onverantwoord om met drinkwater. Hij geeft meteen wat tips om in deze dagen zuiniger om te gaan met drinkwater.

Besproei het gazon ééns per week, niet elke dag

Het is echt niet nodig om elke dag je gazon te besproeien, zeker niet overdag. Doe het eens per week in de avonduren, dat is voldoende. Sproei in de avonduren en niet in de volle zon, want dan verdampt het te veel. En als je te vaak sproeit, kun je zelfs 'lui gras' krijgen, legt Van Nuland uit. "Lui gras wortelt minder goed, dan moet je blijven sproeien.

Maar wat als je net een nieuw gazon hebt? "Ja, dan moet het even op gang geholpen worden", geeft Van Nuland toe. "Maar laten we er volwassen mee omgaan. Er wordt vaak vanuit automatisme elke dag gesproeid, dat hoeft echt niet."

Ververs je zwembad niet elke dag

Het lijkt logisch, maar toch is dit een belangrijke tip volgens Van Nuland. "We zien dat mensen elke dag hun badje leeggooien en er nieuw water in doen." Dat is natuurlijk niet nodig en een klein stapje om minder water te gebruiken.

Douche niet langer dan normaal

"Want je word er niet schoner van", zegt Van Nuland. "We zien dat mensen langer douchen met dit weer." Heerlijk natuurlijk, maar ook dat is niet nodig.

Was die auto even niet

"Dat lijkt me sowieso geen pretje met deze temperaturen. Dat kan je gewoon makkelijk achterwege laten."

Met deze tips blijft er volgens Van Nuland voldoende over voor een goede 'waterbeleving'. Maar langzaam dringt het besef ook door dat we zuiniger moeten omgaan met water. "Het watergebruik is in deze tijd van het jaar hoger dan normaal, maar de pieken zijn minder dan verwacht. Dus het vlakt af." Een positieve noot dus, maar we zijn er nog niet volgens Van Nuland. "Als we op geen enkele manier bewust omgaan met drinkwater en de vraag blijft groeien, dan komt er een moment dat het watersysteem het niet aankan."

Tot slot stelt van Nuland gerust: het drinkwater zal niet 'opraken'. "Dat lees je in verschillende media, maar we kunnen het allemaal leveren. De vraag is alleen of het nodig is, of wij leveren wat technische gezien mogelijk is. We zijn afhankelijk van waterschappen, boeren en industrie. En we zullen het samen moeten doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie