Binnenland

Column | 'De btw-verhoging is niet alleen ongezond, maar ook asociaal'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | 'De btw-verhoging is niet alleen ongezond, maar ook asociaal'

De btw op groente en fruit gaat waarschijnlijk omhoog, terwijl steeds meer mensen ongezond eten. En bij de voedselbank zijn nu de pakketten vaak al gevuld met veel ongezonde producten. Columnist Celal Altuntas neemt alvast stelling in het debat vanavond bij Kwesties (NTR). Hij maakt zich vooral zorgen om mensen die in armoede leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de afgelopen weken zag ik allerlei handtekeningen-acties en nieuwsberichten voorbijkomen over de gezonde voeding. Wat gebeurt er namelijk? De nieuwe regering, Rutte III, verhoogt de btw voor veel producten, bijvoorbeeld voor groenten en fruit. Van 6 naar 9 procent. Daar komt vanuit het hele land protest tegen: van groentetelers en bio-boeren, maar ook uit het onderwijs.

Een nul-tarief?
Ruim 30.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de oproep van consumentenrechtenorganisatie Foodwatch om de btw op groente en fruit volledig te schrappen. Ook belangenorganisatie GroentenFruit Huis pleit voor een nul-tarief en vindt het opmerkelijk dat het nieuwe kabinet het btw-tarief op groenten en fruit juist verhoogt. Ik sluit me daarbij aan.

De overheid moet de btw zeker niet verhogen naar 9 procent, maar juist op nul zetten. Laat de overheid, werkgever en onderwijs een speciaal fonds opzetten, dat alle basis- en middelbare scholen kunnen gebruiken om gezond eten, drinken en fruit aan de kinderen te geven.

Een gezonde maatschappij begint met gezond onderwijs en gezond onderwijs begint met gezonde kinderen en gezonde kinderen betekenen een gezond toekomstige Nederland.

Bio-producten onaantrekkelijk
Ik probeer weleens bio-producten te kopen en gezond te eten en te leven, maar het lukt niet altijd met mijn modaal inkomen. Ik ben gestopt met roken, sport regelmatig, blijf in beweging en koop als het kan bio-eieren, brood, kaas en groenten. Ik kan de bio-producten niet altijd kopen, want over het algemeen zijn ze best duur en dat maakt ze vaak onaantrekkelijk voor de consument.

Dit geldt niet alleen voor mij, maar ook voor mensen om me heen. Mensen die in armoede leven of afhankelijk zijn van de voedselbank hebben de luxe niet om te zoeken naar bio-producten.

Ze zijn allang blij als ze voedsel hébben.

Handen ineen
Hoe kan je van de consument verwachten hij gezond leeft als het bestuur van het land gezonde producten duurder maakt? Van de hogere btw hebben vooral mensen last die van een minimumloon of net daarboven leven.

En kinderen hebben niet gekozen om in armoede te leven of zo te worden door arme ouders. Een kind dat in armoede leeft, heeft net zoveel recht om gezond te kunnen eten, drinken en leven.

Asociaal
De btw-verhoging is niet alleen ongezond, maar ook asociaal. Daarom is het belangrijk dat overheid, bedrijven en onderwijs de handen ineenslaan om voor het voor basis- en middelbare scholen mogelijk te maken om kinderen gezond eten, fruit en drinken te geven.

Wie oogsten wil moet zaaien.

Debat vanavond op NPO Radio 1

De voedselpakketten van de voedselbank zijn vaak gevuld met ongezonde producten of de voedselbankklanten laten de gezonde etenswaren liggen (video). Moet de overheid niet eens ingrijpen? Al het ongezond eten duurder maken met een suikertax en een vettax? En beginnen met het verlagen van de btw op fruit en groente?

Vanavond om om 20.00 uur: bij het programma Kwesties (NTR) een debat hierover met verschillende betrokkenen. Reageren kan via de NPO Radio 1-app!

Celal Altuntas is schrijver, opiniemaker en columnist voor het debatprogramma Kwesties (NTR). Hij heeft twee dochters en heeft een bijzondere interesse voor politiek, cultuur, eerwraak en religie.

Ster advertentie
Ster advertentie