Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Eindhoven: nu naar Mallorca vliegen is asociaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Eindhoven: nu naar Mallorca vliegen is asociaal

Nu er weer een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken, maakt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zich zorgen wat dit "weer gaat doen met de samenleving". "We moeten het met elkaar doen", zegt Jorritsma tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1. Dus blijf thuis met Kerst, want het is "asociaal om nu in het vliegtuig te kruipen voor een vakantie".

Dertig procent

Op vrijdag na de persconferentie deden de drie burgemeesters van Tilburg, Den Bosch en Eindhoven een dringend beroep op de bevolking: hou je alsjeblieft aan de maatregelen.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven is vooral bezorgd over het verzuim bij de ziekenhuizen in zijn regio. "Ik hou niet zo van termen als code zwart, maar op sommige afdelingen loopt het verzuim op tot wel dertig procent. Mensen zakken door hun hoeven. Dan kom je vanzelf op het punt dat je keuzes moet maken of mensen wel of niet behandeld worden voor hun acute aandoening."

Verwend

De voorkeur van burgemeester Jorritsma van Eindhoven - die bekendstaat om zijn lijnrechte aanpak - was "hard en stevig ingrijpen" qua maatregelen met deze stijgende cijfers en "de boel vier of vijf weken helemaal platleggen". Maar hij begrijpt dat dit niet realistisch is als je kijkt naar de keerzijde van de maatschappelijke, economische en sociale belangen.

Waar de burgemeester geen begrip voor kan opbrengen zijn de mensen die deze winter hun vlucht naar bijvoorbeeld Mallorca niet willen afzeggen. "Mensen moeten zich realiseren dat we in een crisis zitten en niet zo verwend reageren", aldus Jorritsma. "We moeten onze contacten met 25 procent verminderen. Het is dan asociaal om in het vliegtuig te kruipen voor een vakantie. Ga lekker samen onder de kerstboom zitten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie