Politiek
WNL

VVD houdt ChristenUnie aan asielafspraak: 'Akkoord blijft staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD houdt ChristenUnie aan asielafspraak: 'Akkoord blijft staan'

Het asielakkoord staat aan het einde van de week - ondanks de kritiek vanuit de achterbannen van alle coalitiepartijen - nog. Daar is Kamerlid en asielwoordvoerder namens de VVD Ruben Brekelmans zeker van, zo zegt hij in Sven Op 1. "Akkoord is akkoord."

Als fractievoorzitter Gert-Jan Segers van zijn partij de mededeling krijgt dat deze niet in zee gaat met de huidige asielplannen, lijkt Brekelmans dat "een probleem van de ChristenUnie". En die situatie lijkt niet ondenkbaar, aangezien de top van de ChristenUnie eerder deze week een brandbrief heeft ontvangen over dit asielbeleid.

"Ik begrijp de frustratie hartstikke goed", zegt Brekelmans. "Maar dit akkoord is door het kabinet gesloten, en ik heb verschillende coalitiepartijen, ook de ChristenUnie, horen zeggen dat dit een akkoord is wat zij kunnen dragen, dus ik ga ervan uit dat zij dat ook blijven doen."

Nareizigers

De ChristenUnie is er als familiepartij vooral tegen dat de achtergebleven gezinsleden van een asielzoeker, die nareizigers worden genoemd, pas naar Nederland mogen komen als de asielzoeker die mag blijven een woning heeft. Dat terwijl er vanuit de achterban van de VVD juist een roep om strengere maatregelen klinkt.

Zelf heeft Brekelmans zijn eigen inbreng gehad bij het asielakkoord, zo vertelt hij, net als zijn collega-asielwoordvoerder bij de ChristenUnie, Don Ceder. Ook hebben ze onderling contact gehad. "Bij asiel geldt het zo dat er op allerlei niveaus en terreinen over gesproken wordt, dus we hebben als woordvoerders contact gehad, maar ook op allerlei andere plekken hebben we erover gesproken." Volgens de VVD’er waren de twee het eens over de asielplannen.

'Dwang definitief van tafel'

In ieder geval is dwang zoals in Tubbergen, als het aan de VVD ligt definitief verleden tijd. In de Twentse gemeente zou er een hotel verkocht worden aan het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Het kabinet wilde het hotel een vergunning geven om vluchtelingen op te vangen, en passeerde daarmee de gemeente. Dit zorgde voor ontzettend veel ophef in Tubbergen, en zal volgens Brekelmans in de toekomst dus niet meer voorkomen. "Dat is van tafel."

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans (29 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie