Politiek
WNL

Caroline van der Plas meest ijverige Kamerlid, blijkt uit Nationale Politieke Index: 'Ontzettend trots'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Plas meest ijverige Kamerlid, blijkt uit Nationale Politieke Index: 'Ontzettend trots'

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is de nummer één van de Nationale Politieke Index op basis van het afgelopen parlementaire jaar. Dat heeft HP/De Tijd-journalist Ton F. van Dijk bekendgemaakt in Sven op 1. "Ik ben ontzettend trots", reageert Van der Plas.

"Het is mooi dat door het verzamelen van allerlei data inzichtelijk wordt gemaakt wat ik allemaal in de Kamer doe, wat niet zichtbaar is", aldus Van der Plas. "Veel mensen zeggen: ze zit alleen maar op tv en doet niks."

Volgens de Nationale Politieke Index is Van der Plas "een échte volksvertegenwoordiger", zegt Van Dijk. De BBB-voorvrouw viel op door haar deelname aan talloze debatten, hoorzittingen en het in ontvangst nemen van petities. Ook werden veel van haar moties aangenomen. Voor de wetgevende taak scoorde Van der Plas beduidend minder.

Maar "politiek gaat over het verkrijgen van meerderden voor standpunten. Iets wat Caroline opvallend goed kan, met maar liefst 59 aangenomen moties, die allemaal de steun van tenminste één coalitiepartij kregen", aldus Van Dijk. Opvallend is dat Van der Plas hoger scoort dan de fracties van JA21, Groep van Haga, Forum voor Democratie en Volt; partijen met meer zetels.

Van der Plas: "Ik denk dat ik als volksvertegenwoordiger wordt gezien omdat ik gewoon heel veel doe. Ik ben veel in het land en zichtbaar. Ik heb veel gesprekken met mensen van laag tot hoog en van jong tot oud."

Pieter Grinwis

Op plek twee staat ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. "Een enorme prestatie voor iemand die net in de Kamer is gekozen", zegt Van Dijk over het Kamerlid van de coalitiepartij. "Grinwis is de controleur van de regering en kampioen van de aangenomen moties met maar liefst 115 stuks. Ook loodste hij maar liefst 11 amendementen voor de Kamer."

Grinwis viel op met zijn amendement over het behoud van geborgde zetels bij waterschappen, schrijft HP/De Tijd, dat de volledige top 30 van de Nationale Politieke Index dinsdag publiceerde. 'Hierdoor behielden de boeren en natuurorganisaties hun ‘vaste’ zetels in het bestuur van de waterschappen.'

Lisa Westerveld

Op plaats drie is geëindigd GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Zij wordt vooral geroemd om het aantal aangenomen amendementen van haar hand, tien in totaal over het afgelopen jaar. "Vooral haar amendementen ingediend bij wetten over jeugdzorg en de Wet op de Nederlandse sportraad hebben indruk gemaakt", zegt Van Dijk. Westerveld zelf is het blijst met het aangenomen amendement over de coronawet "waarmee volgens Westerveld de democratische controle van het parlement is ‘genormaliseerd", zegt Van Dijk.

De Nationale Politieke Index maakt een rangschikking die is gebaseerd op cijfers over de drie belangrijke grondwettelijke taken van Kamerleden: het maken van wetgeving, het controleren van de macht en volksvertegenwoordiging. Van Dijk benadrukt dat het gaat om statistieken die "veelzeggend" zijn, maar dat het uiteindelijk aan de kiezer is om te bepalen wie volgens hem het beste Kamerlid is.

Journalist Ton F. van Dijk en Fractievoorzitter BBB Caroline van der Plas (30 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie