Binnenland
WNL

Hubert Bruls: gemeenten kunnen uitvoering asielakkoord niet garanderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: gemeenten kunnen uitvoering asielakkoord niet garanderen

Het asielakkoord van de coalitiepartijen is inmiddels een krappe week oud, maar het is volgens Hubert Bruls nog maar de vraag of gemeenten de deal ook fatsoenlijk kunnen uitvoeren. De Nijmeegse burgervader constateert dat personeel - en materieeltekorten gemeenten blijven teisteren. "Ik ben de eerste die toegeeft dat daar een heel groot deel van de uitdaging ligt", zei de CDA-burgemeester donderdagochtend in Sven op 1. "Wij kunnen echt niet garanderen dat wij op tijd genoeg mensen en middelen bij elkaar krijgen om bijvoorbeeld extra noodopvang te organiseren wanneer dat nodig is."

Volgens Bruls betekent de asieldeal dat gemeenten "niet meer in de fase van een gezelschapsspel zitten". Bruls: "Het rijk komt voor 1 oktober met een wetsvoorstel waarin staat dat alle gemeenten hun deel moeten gaan leveren in de opvang. Ik ga er dus vanuit dat we dat vanaf nu zo gaan doen." Het is volgens de burgemeester essentieel dat dat wetsvoorstel geen vertraging oploopt. "Als dat voorstel er niet komt, ligt de situatie weer open en kunnen gemeenten niet garanderen dat er opvang wordt verleend", aldus Bruls.

Momenteel doen een aantal gemeenten nog niet mee aan de opvang van asielzoekers, maar de burgemeester verwacht op dat vlak spoedig verandering. "Naar aanleiding van de afspraken met het rijk wordt dat nu per veiligheidsregio concreet ingevuld. Het is de bedoeling dat iedereen zijn deel gaat leveren."

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls (1 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie