Binnenland
NOS

Komende jaren nieuwe flitspalen op nieuwe plekken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komende jaren nieuwe flitspalen op nieuwe plekken

Het Openbaar Ministerie trekt een paar jaar uit om het aantal flitsers uit te breiden. Ook komen er nieuwe soorten bij.

Video niet beschikbaar

Het Openbaar Ministerie vervangt en verplaatst de komende tijd een groot aantal flitspalen. Op dit moment staan er ruim 600 vaste flitspalen in Nederland. Die zijn goed voor drie miljoen boetes per jaar, op een totaal van acht miljoen boetes voor verkeersovertredingen.

Ook komen er meer zogenoemde flexflitsers, die iedere paar maanden op een andere plek staan. Daarvan zijn er nu 28 in Nederland, dat worden er 125. Verder zet het OM nog eens vijftig camera's neer om mensen te betrappen die hun telefoon gebruiken terwijl ze achter het stuur zitten.

De nieuwe locaties moet het OM nog bepalen. "Er wordt gekeken naar de verkeerssituatie, hoe druk het is, hoe vaak er te hard wordt gereden en of er andere manieren zijn om de snelheid omlaag te brengen", zegt officier van justitie Ivy Obadagbonyi in het NOS Radio 1 Journaal.

Soms volstaat een extra waarschuwingsbord of heeft het de voorkeur de snelheid omlaag te krijgen door een verkeersdrempel of een rotonde aan te leggen. "Een flitspaal is een laatste redmiddel", aldus Obadagbonyi.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie