Binnenland
KRO-NCRV

Winkeldiefstal flink toegenomen: 'Het is een heel groot maatschappelijk probleem'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winkeldiefstal flink toegenomen: 'Het is een heel groot maatschappelijk probleem'

Supermarktketen Jumbo maakte gisteren bekend dat ongeveer 1 procent van hun omzet gestolen wordt. Dat komt neer op zo'n 100 miljoen euro, een toename van 60 procent. Wat daar aan ten grondslag ligt, is niet direct bekend. Maar de zelfscankassa's zouden één van de aanleidingen zijn. "Het is een heel groot maatschappelijk probleem", zegt Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INretail bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Winkeldiefstal is een onuitroeibaar probleem

Schrikbarende stijging

Te Grotenhuis wil vaststellen dat dit "geen klein bier" is. "We moeten stoppen dit allemaal maar normaal te vinden", gaat hij verder en benadrukt dat het "aangepakt" moet worden. Retaildeskundige Eelco Hos sluit zich daarbij aan. "Het is een schrikbarende stijging."

Technologie

Volgens Hos leidt de zelfscankassa tot meer diefstal. Maar de retaildeskundige denkt wel dat het, in ieder geval deels, opgelost kan worden. "Wat we nog te weinig zien, is het inzetten van slimme technologie om fraude te voorkomen", aldus Hos. "We kunnen met technologie heel goed zien of het wordt afgerekend of niet. Er zijn verschillende oplossingen met AI."

Vrijbrief

"Diefstal is nooit uit te roeien", stelt de retaildeskundige. Luisteraar Sjoerd Bakker noemt de zelfscankassa een "soort vrijbrief" om te jatten. "Het is echt een mentaliteitsprobleem dat opgelost moet worden", zegt Bakker. "Ik denk dat het heel erg te maken heeft met vertrouwen. Dat moet echt groeien."

'Gelegenheid maakt de dief'

Waarom stelen met mensen dan in de supermarkt? "Gelegenheid maakt de dief", denkt Bakker. "Er zit misschien ook wel een beetje frustratie in. Om een klein beetje te besparen, neem ik weleens wat mee", reageert een anonieme luisteraar. En wat kan een oplossing bieden? "Vooral om het sociale aspect zou ik zeggen: terug met die kassière", zegt Marc Veeningen, hoofdredacteur bij Hart van Nederland.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie