Binnenland
NTRPowNed

Geslaagd of gezakt? Door coronajaren waren 'een heleboel leerlingen perspectief kwijt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geslaagd of gezakt? Door coronajaren waren 'een heleboel leerlingen perspectief kwijt'

Het is de week van erop of eronder voor 188.000 eindexamenleerlingen. Op donderdag 9 juni krijgen de eerste leerlingen de uitslag: geslaagd of gezakt? Deze groep middelbare scholieren kreeg drie lange schooljaren vol coronamaatregelen voor de kiezen. En ook docenten werden extra zwaar belast. 5 Dagen praat vanaf het schoolplein van scholengemeenschap De Meergronden in Almere over de effecten van de coronamaatregelen op de prestaties en de mentale gezondheid van de leerlingen.

5 Dagen... vanuit Peins

Hoe gaat het met scholieren en docenten?

De vraag is op welke manier de jaren van coronamaatregelen zijn weerslag hebben op de eindexamenresultaten. Hoe is het met de scholieren, en met hun docenten? 5 Dagen maakt deze week verhalen over typische middelbare schoolzaken als die ene favoriete leraar, beruchte eindexamenstunts en toekomstdromen, maar ook over de staat van het onderwijs en de mentale gezondheid van deze eindexamenleerlingen na drie lange coronajaren.

Perspectief kwijt

Rector Huub Nelis beschrijft hoe zijn leerlingen erbij liepen toen ze dit jaar eindelijk weer naar school konden. "Een heleboel leerlingen waren het perspectief kwijt. Ze hadden het gevoel dat het ook niet meer goed zou komen. Al die onzekerheden, dat moet je niet onderschatten.

Heel veel leerlingen hadden zoiets van, waarvoor moeten we nog examen doen, wat heeft het voor zin? We kregen ze bijna niet meer aan het leren, of aan de slag. De motivatie is eruit gezakt. Dan ga je een eindexamenklas binnen en vraag je hoe het gaat? 'We zijn eigenlijk niet meer gemotiveerd.'"

'Ik sloot me op in mijn kamer en kon alleen nog maar huilen'

De zestienjarige Janna Abdelatif herkent wat de rector beschrijft. Zij raakte depressief tijdens de lockdowns. "Mijn motivatie was weg. Niets was meer leuk, ik lag alleen nog maar in bed, online lessen te volgen. Ik sloot me op in mijn kamer en kon alleen nog maar huilen."

Haar plan om door te stromen naar de havo lukte niet, nu doet ze mavo examen. Janna is een van de vele leerlingen die een niveau zakte tijdens de coronajaren, en nu gaat 'stapelen' om toch terecht te kunnen op de universiteit. Als ze haar diploma haalt begint ze volgend schooljaar in 4 havo op De Meergronden in Almere.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie