Binnenland
KRO-NCRV

Gedwongen wonen op een vakantiepark: 'Ik ben toch een nette burger?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedwongen wonen op een vakantiepark: 'Ik ben toch een nette burger?'

Gescheiden mannen, Poolse arbeidsmigranten en mensen met torenhoge schulden wonen gedwongen op vakantieparken in het land. Dit is hoe ze onverwachts in een chalet kwamen. "Ik ben toch een nette burger?"

Ze heeft een handicap, is arbeidsongeschikt, gescheiden en opnieuw getrouwd. Annete Groen woont met haar echtgenoot en vijf kinderen op een vakantiepark. Door 'een domme fout', zegt Groen. Een dakkapel op het huis bleek uiteindelijk financieel niet mogelijk te zijn, maar toen was het kwaad al geschied. "Ik was hoogzwanger en we geloofden de tussenpersoon van de bank." Annette en haar man werden opgezadeld met een enorme schuld. "Het goede inkomen van mijn man verdween aan die schuld", vertelt Groen. "We verkopen het huis en gaan hier wonen, bedacht ik toen."

'We worden gedoogd'

"Dat mag niet en willen we ook niet", zegt gedeputeerde van de Provincie Gelderland Bea Schouten. "De parken zijn bedoeld voor vakanties. We hebben een groot belang bij een goede recreatiesector op de Veluwe." Officieel is wonen op vakantieparken niet toegestaan. "We worden gedoogd", zegt Groen. "Ik ben toch gewoon een nette burger?"

De winter doorbrengen op een vakantiepark

Radio 1-verslaggever Marcel Dekker is sinds kort woonachtig op een vakantiepark op de Veluwe. Onverhoopt moest hij door omstandigheden zijn huis uit. In de haast en met een lager budget bleek een chalet op een vakantiepark de enige mogelijkheid. Voor deze reportage vertelt hij over zijn eigen ervaringen en zoekt hij vakantieparkbewoners op.

De Veluwe is een geliefde bestemming onder vakantiegangers. "De natuur is prachtig", zegt Schouten. Volgens haar telt het gebied bijna vijfhonderd vakantieparken. Maar het zijn niet enkel toeristen die naar de Veluwe trekken. Rond de zeven tot acht procent van de vakantieparken zijn volgens Schouten niet goed. "In de praktijk blijkt dat die ruimte bieden aan langblijvers. Mensen in echtscheidingssituaties, mensen die zonder werk komen te zitten en arbeidsmigranten komen daar te wonen."

Luister hier naar de reportages van Marcel Dekker: Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Stuur onze verslaggevers op pad!

Heb jij ook een vraag die we moeten beantwoorden? Laat het ons dan weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie