Binnenland
KRO-NCRV

Hoe pak je de misstanden bij het studentencorps aan? 'Dit zijn de toekomstige directeuren van Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe pak je de misstanden bij het studentencorps aan? 'Dit zijn de toekomstige directeuren van Nederland'

De 'bangalijsten' van het studentencorps in Utrecht zijn een zoveelste voorbeeld van misstanden die in de Nederlandse corpsen al tientallen jaren voorkomen. Hoe pak je dit probleem aan? Volgens veel mensen is opheffen geen oplossing: "Dan kun je ook de hele NPO wel opdoeken", aldus mediawetenschapper Linda Duits bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Het studentencorps moet worden opgeheven'

Duits doelt hiermee op de tendens in de gehele maatschappij. "Dit soort misstanden gebeuren echt niet alleen bij studentenverenigingen, maar bij veel organisaties", aldus Duits.

'Zit in het DNA'

Ook de oud-burgemeester van Amsterdam (en voormalig Vindicat-lid), Job Cohen, ziet niets in een verbod op corpsen. "Dit zit in het DNA van mensen", stelt Cohen. "Het zijn allemaal pubers in zo’n vereniging. Dit soort dingen komen dus voor, met of zonder corps." Cohen roept andere leden dan ook op om zich hier tegen uit te spreken. "Als dit misstanden gebeuren moeten de verantwoordelijken eruit worden gedonderd."

Journalist Yesim Candan schreef een column in De Telegraaf over de misstanden in Utrecht. Ze schrok van de diepe vrouwonvriendelijkheid die erachter schuilgaat. "Dit gebeurde eerder al in Groningen en Amsterdam. Ik vind het bizar en belachelijk: dit zijn wel gewoon de toekomstige directeuren van Nederland", aldus Candan over de studenten.

Consequenties

Maar hoe pak je dit probleem, dat al tientallen jaren voortduurt dan aan? Volgens mediawetenschapper Duits is alleen erover praten echt geen oplossing. "Gedrag verander je als er consequenties op staan", stelt Duits. "Dus je moet in die verenigingen een systeem ontwikkelen waarin zulke uitingen niet geaccepteerd worden. Je kunt bijvoorbeeld boetes opleggen of zelfs de verantwoordelijken schorsen.:

De mediawetenschapper ziet de verenigingen als een uitvergroting van de maatschappij, waar dit soort misstanden dus ook gewoon voorkomen. Daarmee wordt het probleem ook veel breder: "Die jongeren spiegelen zich aan de grotemensenwereld, zie ze proberen na te doen. In die wereld geldt dezelfde mores. Op de Zuid-As, waar deze studenten later misschien wel terecht komen, wordt ook zo over vrouwen gesproken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie