Binnenland
AVROTROS

Het studentencorps: niet meer van deze tijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het studentencorps: niet meer van deze tijd?

Een tegenvaller voor het Groningse studentencorps Vindicat. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geeft het corps geen financiële bijdrage dit jaar. De vereniging mag ook niet naar officiële gelegenheden komen. De universiteit en het corps drijven daarmee steeds verder uit elkaar. Is het corps nog wel van deze tijd?

Sander Schimmelpenninck is hoofdredacteur bij de Quote en was in zijn studententijd lid bij het Rotterdams Studenten Corps. Hij vindt het maatschappelijk debat over het corps wel erg negatief. "Als je lid bent geweest vind je het leuk, als je geen lid bent geweest vind je het niet leuk. Helaas zijn er veel meer mensen die niet lid zijn geweest."

Het studentencorps, niet meer van deze tijd?

Schimmelpenninck heeft wel begrip voor het besluit van de RUG. "Het is jammer dat Vindicat de twijfels niet heeft kunnen wegnemen, maar blijkbaar hebben ze het nog niet goed op orde daar."

Relevanter dan ooit

Volgens Schimmelpenninck is het studentencorps relevanter dan ooit. "We leven in een tijd dat mensen eenzaam zijn en aansluiting zoeken. Er zijn weinig verbanden waar je als jong mens aansluiting kan vinden. Misschien is er wel meer behoefte dan ooit aan een studentenvereniging."

Dat betekent volgens hem niet dat het altijd maar moet blijven zoals het was. Het corps moet zich blijven doorontwikkelen. Die ontwikkeling moet volgens Schimmelpenninck alleen van bovenaf gebeuren. "Dat kun je niet van die jonge mensen verwachten."

Zwijgcultuur

Dat er iets moet veranderen aan de studentencorpora, vindt ook Marte van der Brug, schrijfster en oud-lid van het Leidse corps Minerva. Voor haar laatste roman interviewde ze vele jonge corpsleden. "Er heerst een enorme toedek- en zwijgcultuur. Ik sprak met grote stoere jongens die vonden dat er wel wat moest veranderen. Ze waren maar voor één ding bang: dat bekend werd dat ze me met mij hadden gesproken", vertelt Van der Brug. "Juist door die omerta is het verdomd moeilijk om iets aan die cultuur te doen."

Volgens Sander Schimmelpenninck zouden de studentencorpora erbij gebaat zijn als het weer meer elitaire verenigingen worden."Vroeger waren die corpora kleine verenigingen. Inmiddels zijn ze veel te groot geworden en is de controle veel lastiger. Ik vind dat het elitairder moet worden en dat je moet selecteren op talent. Nu is het vooral een groep mensen van goede komaf, met rijke papa en mama. Een talentvolle Marokkaanse jongen zal zich niet aangetrokken tot zo’n club. Als je gaat selecteren op kwaliteit, wordt je dus diverser, omdat de top op de universiteit ook diverser wordt."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie