Binnenland
NOS

Gemeenten hard op zoek naar meer opvangplekken voor Oekraïners

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenten hard op zoek naar meer opvangplekken voor Oekraïners

Vier op de tien Nederlandse gemeenten hebben te weinig opvangplekken voor gevluchte Oekraïners of vreest voor een tekort op korte termijn. Gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de opvang die ze nu bieden, maar ze willen wel meer duidelijkheid van het Rijk over opvang in de toekomst. Dat komt naar voren uit een rondvraag van de NOS onder 174 gemeenten. Ze geven ook aan dat Oekraïense vluchtelingen onvoldoende toegang hebben tot onderwijs en zorg. Sommige gemeenten zeggen dat er wachtlijsten zijn bij scholen of tandartsen en ze maken zich zorgen over Oekraïners met psychische problemen.

Zevenaar opvang door gemeente

Wachtlijsten in Spijk

Ook bij een opvanglocatie in het dorp Spijk, in de gemeente Zevenaar, lopen ze tegen problemen aan. Volgens projectleider Zwanet van Kooten zijn er bijvoorbeeld te weinig chauffeurs om kinderen naar school in Duiven of Zevenaar te brengen. "Ook voor kinderen die nu al een beroep doen op leerlingenvervoer is het een probleem", aldus Van Kooten. En dat is niet het enige. "Het aantal docenten dat kinderen les kan geven, begint langzamerhand ook wel te knellen."

In totaal worden er 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Spijk. Volgens Van Kooten kunnen ze ook moeilijk terecht bij een huisarts of tandarts, omdat er lange wachtlijsten zijn. "We hebben hier een open dag gehad en toen gaven een aantal inwoners van Spijk al zelf aan dat ze ook niet bij een huisartsenpraktijk komen omdat ze vol zitten, dus dat is wel een aardig knelpunt."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie