Binnenland
KRO-NCRV

Meer dan 1000 aanvragen voor immateriële schadevergoeding Groningen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan 1000 aanvragen voor immateriële schadevergoeding Groningen

Volgens directeur Hans Houdijk zijn er duizend aanvragen van immaterieel geleden schade binnengekomen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Dat zegt hij bij Spraakmakers. Het schadeloket IMG keert sinds twee maanden smartengeld uit aan slachtoffers in het aardbevingsgebied.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Houdijk noemt de duizend aanvragen in korte tijd 'veel'. Het laat volgens de IMG-directeur zien dat er enorm veel aan de hand is in dit gebied. "Mensen hebben behoefte om ook zo’n aanvraag in te kunnen dienen."

Mentale schade

Om mentaal geleden schade makkelijk te verhalen, zet het IMG de reeds bekende informatie van de aanvrager op een rijtje. Zo is vaak bekend hoe groot de fysieke schade is, welk gedoe er is geweest bij de aanvraag van de vergoeding en hoe het met de veiligheid staat.

Bijzonder is de mogelijkheid voor de aanvrager om een persoonlijk verhaal toe te voegen. Hierin kunnen ze vertellen wat de situatie met hen heeft gedaan en hoe ze zich daardoor voelen. "Dit bij elkaar maakt dat we een snel besluit kunnen nemen", zegt Houdijk.

Volgens de IMG-directeur wordt er smartengeld uitgekeerd tussen de twee- en vijfduizend euro.

Luister hier naar Stand.nl over de stelling: Het welzijn van Groningers moet voorop komen te staan

audio fragment
Luister hier naar Stand.nl over de stelling: Het welzijn van Groningers moet voorop komen te staan

Luister hier naar Stand.nl over de stelling: Het welzijn van Groningers moet voorop komen te staan

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie