Binnenland

Bezorgsushi vaak vol bacteriën en ziekteverwekkers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bezorgsushi vaak vol bacteriën en ziekteverwekkers

[NOS] Sushi van bezorgrestaurants wordt vaak niet hygiënisch bereid. De consumentenbond deed een steekproef en trof op bijna een derde van de sushi, die thuisbezorgd wordt, teveel bacteriën aan.

De Consumentenbond liet van 20 restaurants in 5 grote steden twee keer sushi bezorgen, zodat het geen moment opname is. Het ging om Amersfoort, Breda, Groningen, Leiden en Rotterdam. Negen restaurants kregen een onvoldoende voor hygiëne. Er was bijvoorbeeld een vieze snijplank gebruikt. Bij drie restaurants was de sushi niet vers.

"Als er zoveel bacteriën opzitten, dan is de kans op ziekteverwekkers een stuk groter", vertelt Babs van der Staak in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben gekeken naar deze zogenaamde ziekteverwekkers en bij sommige restaurants troffen we dit aan op de sushi. Als de sushi niet hygiënisch bereid wordt, is het risico is aanwezig dat je ziek van er kunt worden."

Luister naar het hele gesprek met Babs van der Staak in het NOS Radio 1 Journaal:

Beste en slechtste in Leiden

Als beste kwam SushiPoint in Leiden uit het onderzoek. Het restaurant kreeg van de Consumentenbond een 9,6. Sushi Time uit Leiden kreeg de laagste score met een 2,5. De sushi was daar volgens de onderzoekers niet vers en niet hygiënisch klaargemaakt.

"Het beste scorende restaurant doet zelf al 20 keer per maand een microbiologisch onderzoek om te kijken of de sushi wel in orde is. En dat werpt z'n vruchten duidelijk af", vertelt Van der Staak.

Andere restaurants daarentegen reageerden helemaal niet op de resultaten of zeiden: "Nou, dat snappen wij ook niet helemaal, maar we gaan kijken wat we er aan kunnen doen en we zullen de leveranciers erop aanspreken."

Ster advertentie
Ster advertentie