Binnenland
BNNVARA

Voorlezen met honden: hoe dieren ons op allerlei manieren bijstaan

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorlezen met honden: hoe dieren ons op allerlei manieren bijstaan

Voorlezen met honden, coachen met paarden of knuffelen met ezels: de voorbeelden zijn eindeloos als het gaat om dieren die worden ingezet bij (geestelijke) zorg. De afgelopen jaren heeft die zorg een flinke opmars gemaakt. Marie-José Enders begon tien jaar geleden als eerste ter wereld onderzoek te doen naar 'Animal Assisted Interventions', hoe dieren ons op allerlei manieren bijstaan. Nu neemt ze afscheid, en vertelt bij Vroege Vogels wat ze allemaal heeft ontdekt.

Een voorbeeld van een project waar dieren mensen helpen, is het D.O.G. project waarbij honden kinderen bijstaan bij leerproblemen op school. Vroege Vogels nam daar een kijkje.

D.O.G Project

Marion de Jongh heeft jarenlang ervaring in het onderwijs én is gek op honden. Op verschillende scholen helpt zij leerlingen die moeite hebben met leren. Dat kan van alles zijn, faalangst of woede-uitbarstingen, blokkades. Samen met haar honden, die ze uitkiest op hun hang naar mensen, bezoekt zij de scholen om leerlingen te coachen.

Door kinderen spelletjes te laten doen met de honden en met ze te praten over hoe ze dat aanpakken, ontstaat er een speciaal soort dynamiek. Volgens De Jongh zijn veel kinderen gebaat bij deze vorm van therapie, omdat honden speels zijn, niet oordelen en het omgaan met een hond ontspant. "En als je ontspant, kun je beter leren"

Antrozoologie op de kaart

Op de open Universiteit in Heerlen wordt sinds 2013 onderzoek gedaan naar 'Animal Assisted Interventions'. Dus niet alleen hoe dieren ingezet worden in het onderwijs, maar ook in de thuiszorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, en hoe 'luchtigere' dieractiviteiten ons beïnvloeden. Dierenwelzijn is daarbij ook een belangrijk onderwerp. Helaas bestaan er legio misstanden, zegt Professor Marie-Jose Enders-Slegers.

"Om therapie te geven met een dier, moet je veel achtergrondkennis hebben over hoe dat dier communiceert. Je zou de signalen op moeten kunnen vangen wanneer een dier er geen zin meer in heeft." Ook worden deze therapieën vaak gegeven door begeleiders die daarvoor niet opgeleid zijn. Desalniettemin neemt Enders-Slegers afscheid met enorm veel trots. Want onderzoek wijst volgens haar uit dat het wel degelijk op heel veel plekken erg goed gaat, voor mens én dier.

foto: Vroege Vogels

Riki Verhoeven (Open Universiteit), TJ, Marion de Jongh (D.O.G. Project)

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie