Binnenland
BNNVARA

De steur, dinosaurus onder de vissen, keert terug in Nederlandse wateren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De steur, dinosaurus onder de vissen, keert terug in Nederlandse wateren

De steur zwemt al miljoenen jaren rond op aarde, maar in de Nederlandse wateren is hij al zeventig jaar niet gezien. Daar komt vandaag verandering in. De vis wordt uitgezet in de Biesbosch met de hoop dat hij zich hier weer gaat aarden. En dat allemaal onder toeziend oog van prof. mr. Pieter van Vollenhoven. In De Nieuws BV vertelt Van Vollenhoven dat hij hoopt dat dit een project wordt van de lange adem.

Met een natuur die snel achteruit gaat, moet dit een project van de lange adem worden volgens Van Vollenhoven: "Als je een vis vandaag uitzet ga je niet verwachten dat ze er morgen weer blijvend zijn." Van belang is dat het Nederlandse water van voldoende kwaliteit is zodat de vis zich hier weer kan vestigen.

Waterkwaliteit voldoende?

Want de waterkwaliteit in Nederland, die is niet optimaal. Ook volgens Europese maatstaven scoort ons water een beroerd rapportcijfer en bungelen we onderaan de Europese ranglijst. Hoe moet de steur hier dan aarden? Van Vollenhoven vertelt dat de uitzetlocatie een slimme zet is. "De Biesbosch zit dicht bij de zee, waar de kwaliteit van het water nog zodanig is." De steur bevindt zich namelijk het liefst in een combinatie van zout en zoet water.

'Geen steurkenner'

Waarom Van Vollenhoven gekozen is om te helpen bij de uitzet, is voor hem ook een mysterie. "Ik ben geen steurkenner, dus we gaan nog eens achterhalen waarom ze aan mij hebben gedacht." Wel draagt Van Vollenhoven de natuur een warm hart toe, zegt hij. "En nu maar hopen dat er een lange adem is om het project vol te houden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie