Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Paul Depla over versoepelingen: 'Het is niet zorg versus terrassen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Paul Depla over versoepelingen: 'Het is niet zorg versus terrassen'

Vorige week sprak het kabinet over een plan om buitenruimtes zoals de terrassen te openen, maar gisteren werd dit toch teruggedraaid. Dat is jammer, vindt burgemeester Paul Depla van Breda. "Het is niet de zorg versus de terrassen", zegt hij in Spraakmakers.

De burgemeesters van de vier grote steden willen met het openen va de terrassen dat mensen 'gereguleerd naar buiten gaan'. "In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig",zeggen de burgemeesters.Ze vrezen dat inwoners deze ruimte opeisen, en dat bijvoorbeeld de parken vollopen en de boel niet meer te handhaven is.

"Met welke maatregelen dienen we het aantal besmettingen terug te dringen? Is dat alleen maar sluiten of openen?", vraagt Depla zich af. Hij wil net als de burgemeesters van de grote steden kijken of een middenweg is die bijdraagt aan de oplossing.

Verlagen druk

Depla wil vooral kijken hoe het verruimen van de mogelijkheden voor de terrassen kan bijdragen aan het verlagen van de druk in de buitenruimte als geheel. Op deze manier draagt de horeca bij aan de oplossing van het probleem: namelijk de druk in de ziekenhuizen verlagen. "De terrassen open is geen oplossing voor de horeca óf de ziekenhuizen. Het is een oplossing voor de drukte die we zagen in februari en maart."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Beeld van chaos'

De oproep van de burgemeesters en de bezorgde berichten uit de overvolle ziekenhuizen zijn allemaal erg begrijpelijk, zegt Marco Zannoni, directeur Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en OMT-lid. Maar al deze berichten samen zorgen voor onduidelijkheid. "De optelsom is een beeld van chaos", stelt de crisismanager.

Hij benadrukt dat het openen van terrassen niet als een vorm van versoepelingen moet worden gepresenteerd. "Dan is het frame dat er veel meer kan. Als je het brengt als een manier om drukte te reguleren, dan hoop je dat mensen dat begrijpen."

Verkeerd signaal

Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen, snapt de wens op versoepelingen, maar is met het openen van de terrassen bang voor straks drukte in parken én op terrassen.

Kleinlugtenbeld onderkent dat er nog veel onduidelijk is in de covidzorg en hoe de besmettingen ontstaan, maar hij denkt dat er een verkeerd signaal afgegeven wordt als de terrassen nu opengaan. "Zodra de terrassen opengaan, zul je ook meer feestjes krijgen. Wij willen het liefst zo min mogelijk menselijke contacten in grote groepen."

Stand.nl: Het kabinet moet gehoor geven aan de oproep van burgermeesters om te versoepelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie