Binnenland
BNNVARA

'Als we het hebben over drugs, dan hebben we het over wat er fout gaat in de maatschappij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als we het hebben over drugs, dan hebben we het over wat er fout gaat in de maatschappij'

Bijna 100 jaar na het invoeren van de Opiumwet, is er nog steeds veel controverse rondom het drugsbeleid. Gemma Blok, hoogleraar moderne geschiedenis aan de Open Universiteit, gespecialiseerd in drugsbeleid, vertelt in De Nieuws BV meer over de geschiedenis van drugs in Nederland.

Bijna alle middelen die tegenwoordig gezien worden als drugs, begonnen ooit als medicijn. Zo gebruikten veel mensen vanaf de jaren '30 speed. Gemma zegt daar het volgende over: "Eind jaren '30 kwamen veel verschillende soorten amfetamine op de markt, dat waren middelen die heel legitiem waren om te gebruiken tegen depressies, of tegen overgewicht, maar ook voor mensen die nachtdiensten moesten draaien en chauffeurs die lange ritten maakten."

Maar ook LSD werd eerst in de medische wereld gebruikt. Dit gebeurde bijvoorbeeld door psychiaters bij het verwerken van oorlogstrauma’s.

Wanneer wordt het een probleem?

Vaak wordt het gebruik van deze drugs pas als problematisch gezien op het moment dat het bij de 'verkeerde' mensen terecht komt. Wanneer het in de recreatieve sfeer komt en door jongeren werd opgepikt, zoals bijvoorbeeld de Provo’s die LSD ontdekten, dan wordt het vaak als ondermijnend gezien en snel verboden gemaakt.

Terwijl het volgens Gemma Blok een illusie is dat de middelen in de medische wereld ook alleen maar met medische doeleinden gebruikt werden. ''Dat onderscheid tussen medisch gebruik en een hedonistisch, onverantwoord gebruik wat leidt tot verloedering, is kunstmatig.''

XTC legaliseren

De oratie van Gemma Blok afgelopen maand had de titel: 'De roes als metafoor'. Hier bedoelde ze het volgende mee: "Als we het hebben over drank en drugs, hebben we het eigenlijk over wat we vinden van de maatschappij en wat er fout gaat en waar het naartoe moet". Ook bij het debat rondom XTC kunnen we deze maatschappijkritiek terugzien: "Er wordt gezegd dat XTC gebruikt wordt omdat jongeren een 'twenty-something crisis' hebben en de druk op jongeren te hoog is."

Nu zijn er sinds de pleidooien van Tim Hofman en Arjen Lubach steeds meer geluiden vóór legaliseren van XTC. Gemma Blok stelt dat we hier inderdaad opnieuw een afweging over moeten maken. Zo vertelt Gemma dat bestrijden van drugs ook vaak leidt tot schadelijke gevolgen: "Het maakt voorlichting minder makkelijk en controle van wat er op de markt is wordt ook moeilijker."

De uitdaging voor de komende jaren wordt volgens Gemma het afwegen tussen de schadelijke gevolgen van drugs aan de ene kant en de schadelijkheid van het bestrijden van drugs aan de andere kant.

Hoogleraar Gemma Blok over de geschiedenis van drugsbeleid

Ster advertentie
Ster advertentie