Binnenland
WNL

Roep om psychiater in Outbreak Management Team: 'Te weinig rekening gehouden met psychische gesteldheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roep om psychiater in Outbreak Management Team: 'Te weinig rekening gehouden met psychische gesteldheid'

Het kabinet heeft zich tijdens de lockdown niet genoeg bekommerd om de psychische gesteldheid van burgers. Dat zegt psychiater Esther van Fenema in WNL Op Zaterdag. Volgens Van Fenema had dat voorkomen kunnen worden als er een psychiater of psycholoog in het Outbreak Management Team zou zitten.

Roep om psychiater in Outbreak Management Team: 'Te weinig rekening gehouden met psychische gesteldheid'

Video niet beschikbaar

"Ik snap wel heel goed dat je in de eerste acute fase erg praktisch bezig bent", zegt Van Fenema. "Maar in de loop van de weken hebben ik en collega's zoals Bram Bakker ons afgevraagd of er in het Outbreak Managament Team niet iemand had moeten plaatsnemen die verstand heeft van mentale gezondheid. Dan was er meer rekening gehouden met het gevoel van controleverlies, die enorme dreiging, en de onduidelijkheid over wanneer lockdown zou ophouden."

Bij het instellen van de coronamaatregelen had meer aandacht besteed mogen worden aan hoe het menselijk brein werkt, zegt Van Fenema. "We hebben behoefte aan autonomie, controle en veiligheid. Het is belangrijk om daar, zeker in een crisisperiode, rekening mee te houden."

Economische onzekerheid

Ook de economische onzekerheid zorgt voor veel psychische klachten, zo ziet Van Fenema. "Dat gaat over bestaansonzekerheid. Plannen die in duigen vallen. Dit grijpt enorm in in mensenlevens."

Vooral mensen die kwetsbaar zijn voor stress, krijgen nu last van stemmings- en angstklachten. "Dat zien we als psychiaters. Er zijn veel mensen die door corona zich aanmelden voor psychische hulpverlening."

Voor Nederland is het nog te vroeg om een toename te zien in het aantal patiënten dat een psychiater nodig heeft. "Je ziet dat daar in China wel al cijfers over bekend zijn", zegt Van Fenema. "Daar is meer sprake van dit soort klachten. Het is ook een ervaring die ik als psychiater bij de crisisdienst heb. Als ik patiënten vraag: waarom wil je niet meer leven op dit moment, hoor ik heel vaak: want corona. Het heeft op onze samenleving een hele grote impact."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie