Binnenland
KRO-NCRV

Amsterdam in 2022: langere rijen voor voedselbank én verdubbeling miljonairs

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam in 2022: langere rijen voor voedselbank én verdubbeling miljonairs

De kloof tussen arm en rijk groeit in Amsterdam: in de hoofdstad leeft één op vijf huishoudens onder het sociaal minimum maar de economische groei van de regio Groot-Amsterdam is juist groot. "Het pijnlijkste is dat je de rijen bij de voedselbank ziet ontstaan en tegelijkertijd het aantal miljonairs ziet verdubbelen", zegt Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs, Jeugdzorg en Armoedebestrijding in Amsterdam in Spraakmakers.

Bestaanszekerheid

Er wordt veel gedaan om mensen te helpen. Zo krijgen 28.000 Amsterdammers met een langdurig laag inkomen een extra toeslag en krijgen gezinnen met een stadspas extra geld voor kleding en schoolspullen. Het is pleisters plakken, zegt wethouder Moorman. "Het is gewoon pijnlijk dat je moet zeggen 'tot 130 of tot 150 procent van het wettelijk sociaal minimum kan je eigenlijk niet rondkomen' en moet je dus gesteund worden door de gemeente met extra armoede-regelingen", zegt Moorman. "Dat geeft dus duidelijk aan dat het wettelijk sociaal minimum veel te laag is. Dat is waar we het over moeten hebben: dit gaat over bestaanszekerheid."

In Amsterdam is de kloof tussen arm en rijk steeds groter aan het worden. Moorman: "Het pijnlijkste is dat je de rijen bij de voedselbank ziet ontstaan, want dat betekent dat mensen gewoon niet eens meer in de meest basale fundamentele levensbehoeften kunnen voorzien. En tegelijkertijd zie het aantal miljonairs ook verdubbelen."

Fundamenteel probleem

"Het minimumloon gaat met tien procent omhoog terwijl de inflatie meer stijgt", verzucht Moorman. "Het doet wel wat. En de noodpakketten en het prijsplafond gaan ook zeker wat doen. Maar we zien dat we eigenlijk een fundamenteel probleem hebben." Volgens de wethouder gaat het niet alleen over inkomen. "Als je werkt moet je gewoon rond kunnen komen. Dat geldt nu voor heel veel mensen niet."

"We hebben het in Den Haag vaak over koopkracht", zegt Moorman. "Maar je kiest er niet voor om je huur te kopen of je energie te kopen of je zorgkosten te kopen. Dat zijn basale behoeftes en veel mensen kunnen dat gewoon nu niet meer betalen. Dat is heel zorgelijk."

De ziel van de stad

Vorige week publiceerde Rabobank een studie over het verschil in economische groei van onder andere Amsterdam en andere gebieden in Nederland. "Dit is alleen maar economische voorspoed", reageert de wethouder. "Er is natuurlijk veel meer dan geld verdienen. Er is veel meer dan groei. Het gaat over brede welvaart."

Amsterdam doet het economisch goed maar tegelijkertijd groeit de ongelijkheid. "Daarmee verandert de ziel van de stad", zegt Moorman. "Op het moment dat Amsterdam alleen nog maar een stad wordt voor de hele welvarenden, omdat dat de enige zijn die überhaupt nog een plekje kunnen verwerven in de stad, dan krijg je een heel ander soort stad."

Ster advertentie
Ster advertentie