Binnenland
NOS

Meeste middelbare scholen open, vaak wel met dubbel gevoel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste middelbare scholen open, vaak wel met dubbel gevoel

Van blijdschap tot angst: middelbare scholen hebben gemengde gevoelens bij de heropening. Dat blijkt uit een rondgang door de NOS. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt onderwijsredacteur Laura Steenbeeke wat de scholen zeiden.

Het overgrote deel van de middelbare scholen is vanaf maandag weer volledig open. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder scholen in het voortgezet onderwijs. Zo'n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of zullen maandag opengaan.

7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet helemaal open. Een deel daarvan zet het huidige lesrooster door, een ander deel schroeft het aantal fysieke lessen wel op, maar gaat niet helemaal terug naar de oude situatie. Enkele scholen twijfelen nog over wat ze gaan doen.

Een klein deel wijkt dus af van het kabinetsbesluit. Pas 10 procent van de medewerkers is gevaccineerd, en er zijn nog maar zeven tot negen volledige lesdagen, verklaart een school uit Bussum. Een school uit Alkmaar zegt dat ze vanwege gezondheidsrisico's van hun personeel nog niet 100 procent open kunnen gaan.

Weinig empathie

Daartegenover staan veel scholen die wel volledig opengaan, al hebben zij hun bedenkingen. "Gemengde gevoelens", "dubbel" en "een spagaat" zijn formuleringen die veel terugkomen. Ze zien aan de ene kant dat het goed is voor hun leerlingen om elke dag naar school te gaan, maar maken zich zorgen over de veiligheid van het personeel.

Een school uit Enschede verwoordt het zo: "Het is een spagaat. Balanceren tussen een school die meer is dan een leerfabriek maar juist een ontmoetingsplek, en anderzijds de veiligheid van medewerkers."

Er is boosheid en frustratie over dat leraren geen voorrang hebben bij vaccinaties. "Als het opengaan van de school zo belangrijk is, waarom worden dan niet alle docenten gevaccineerd?" En: "Er wordt bijzonder weinig empathie ervaren voor onze docenten (...) Na een zwaar jaar komt dit er nog bovenop. Meerdere docenten zitten al in een burn-out", zegt een Rotterdamse schooldirecteur.

Meeste middelbare scholen volledig open, vaak wel met dubbel gevoel

Ster advertentie
Ster advertentie