Binnenland
BNNVARA

De eikenprocessierups is echt wel ergens goed voor

foto: Vroege Vogels/JURRIËN VAN DEIJKfoto: Vroege Vogels/JURRIËN VAN DEIJK
  1. Nieuwschevron right
  2. De eikenprocessierups is echt wel ergens goed voor

Jeukreups, 'terror-rups': de reputatie van de eikenprocessierups is nou niet bepaald goed. Positieve berichten over de rups zijn nagenoeg onvindbaar. Dus, laten we daar eens verandering in brengen. Want de eikenprocessierups is echt wel ergens goed voor. Daarover vertelt Jurriën van Deijk in Vroege Vogels.

Is die eikenprocessierups nog ergens goed voor?

De eikenprocessierups heeft een belangrijke plek in het ecosysteem en dient als een voedselbron waar veel eiwitten in zitten. Niet alleen vogels als koolmezen eten van de rups, maar ook sluipvliegen en sluipwespen gebruiken de eikenprocessierups om hun eitjes in af te zetten. Maar met zo'n explosie aan rupsen zoals nu kunnen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups het niet bijbenen.

Eikenprocessievlinder

Uiteindelijk, als in juli en augustus de de eikenprocessievlinder uit de pop komt, geeft ie geen overlast meer en kun je hem als nachtvlinder tegenkomen.Ook als de rups zich ontpopt tot zo'n prachtige vlinder zijn er weer dieren die ervan profiteren. De vleermuis bijvoorbeeld lust wel zo'n fladderend diertje.

Bron: Jurriën van Deijk

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie