Binnenland

Zo kunnen bedrijven zich voorbereiden op de Brexit

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kunnen bedrijven zich voorbereiden op de Brexit

"Nederlandse bedrijven zijn nog niet voldoende voorbereid op de Brexit", dat zegt Winand Quaedvlieg. Hoe kun je je als bedrijf wapenen tegen de naderende uittocht van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie?

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner voor Nederland: 10 procent van al onze producten gaat naar de andere kant van de Noordzee. Dat betekent dat onze economie een flinke klap kan krijgen bij een 'harde' Brexit.

Kennis is huis

Volgens Winand Quaedvlieg, hoofdlobbyist bij VNO-NCW, zijn bedrijven in Nederland nog niet goed genoeg voorbereid te zijn. En dat terwijl er genoeg zaken zijn om nu al rekening mee te houden.

"Denk aan douaneformaliteiten waarvoor mensen moeten worden opgeleid, waarvoor kennis in huis moet zijn en waarvoor bepaalde software nodig is", aldus Quaedvlieg. Hij adviseert bedrijven niet te wachten met het aanvragen van een douanenummer tot maart, maar om dat nu al te doen.

Bederfelijke producten

Ook moeten bedrijven inventariseren hoe hun handel met de Britten verloopt.

Quaedvlieg: "Wat komt uit het Verenigd Koninkrijk en wat gaat naar er naartoe? Zijn daar bederfelijke producten bij die aan de grens moeten wachten? Zijn dat producten met zo'n smalle marge dat wanneer die een paar uur moeten wachten, ze onder het rendement uit komen?"

VNO-NCW is momenteel bezig met het informeren van bedrijven over welke stappen ze moeten ondernemen tegen de Brexit.

Ster advertentie
Ster advertentie