Binnenland

'In 2025 moet Nederland de beste zorg ter wereld hebben'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In 2025 moet Nederland de beste zorg ter wereld hebben'

[KRO-NCRV] 'In 2025 moet Nederland de beste zorg ter wereld hebben' Dat zei de voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, Marcel Daniëls vanmorgen in De Ochtend op NPO Radio 1. Terwijl Nederland zich uitspreekt in de verkiezingen - waar de zorg misschien wel het belangrijkste thema is - buigt de Federatie zich over de vraag hoe Nederland in 2025 de beste zorg ter wereld kan bieden.

Volgens Daniëls, ook cardioloog in het Jeroen Bosch ziekenhuis, is de zorg in Nederland al heel goed. “Onze medisch specialistische zorg staat hoog aangeschreven in Europa, maar dat moet wel zo blijven. Want het is niet vanzelfsprekend dat we over acht jaar ook bij de kopgroep horen.”

Video niet beschikbaar

Naast de medische en innovatieve ontwikkelingen in de gezondheidszorg is een belangrijk onderdeel volgens de Federatie de communicatie tussen arts en patiënt. Daniëls: “Een goede behandeling begint met een goed gesprek.” Niet alleen de arts is daar verantwoordelijk vindt Daniëls, maar ook de patiënt zelf: “Bedenk van tevoren wat je wil weten en stel goede vragen. Dan kunnen arts en patiënt samen beslissen wat voor die patiënt het beste is.”

Quote

Bedenk van tevoren wat je wil weten en stel goede vragen

Marcel Dani</span>ëls

De afgelopen jaren zijn de medische opleidingen drastisch veranderd. Deze zijn al gericht op andere vaardigheden, naast de medische en innovatieve. “Toen ik studeerde voor cardioloog, probeerde ik vat te krijgen op de aandoening van de patiënt. Maar als je het probleem medisch gezien hebt opgelost, heb je dan ook de patiënt gelukkiger gemaakt?” vraag Daniëls zich af. Volgens hem gaan jonge dokters nu heel anders om met mensen dan vroeger. “Dat is een grote cultuurverandering.”

‘De perceptie van medische missers moet anders’

Het aantal medische missers moet volgens de Federatie naar beneden. Toch relativeert Daniëls het aantal fouten dat gemaakt wordt in Nederland: “Als je bekijkt hoeveel patiënten in het ziekenhuis komen, dan valt het percentueel wel mee. We doen er alles aan om die missers te voorkomen, maar ook de perceptie van een misser moet anders. De patiënt moet zelf ook het risico incalculeren dat er iets mis kan gaan.”

Onder medisch specialisten – zo’n twintigduizend in Nederland – leven de verkiezingen enorm. Daniëls: “Ik hoop dat er geen grote veranderingen in het zorgstelsel komen. Ik denk dat de medisch specialisten eigenlijk wel genoeg hebben van alle veranderingen die er het laatste jaar geweest zijn. Want er is nogal wat gebeurd. Iedereen wil het traject afmaken dat we begonnen zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie