Binnenland
KRO-NCRV

Wél gevaccineerd, géén corona-app vanwege privacy. Wat dan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wél gevaccineerd, géén corona-app vanwege privacy. Wat dan?

Volgens Haagse bronnen maakt de anderhalvemeterregel vanaf 25 september plaats voor een coronapas in onder meer de horeca, theaters en bioscopen. Spraakmakers-luisteraar Wim is wel gevaccineerd, maar wil geen smartphone met een app. “Als je geen QR-code wil laten zien, word je gezien als vaccinatieweigeraar. Het is me om privacy te doen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het demissionaire kabinet geeft dinsdag een officiële persconferentie over de nieuwe maatregelen. In het Catshuisoverleg zou besloten zijn dat vanaf zaterdag 25 september Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer hoeven te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond.

Wim is gesteld op zijn privacy en heeft om die reden geen smartphone. “Daarom bel ik nu met mijn oude Nokia waar geen apps op staan en geen gegevens vanaf geroofd worden.” Hij is wél gevaccineerd, maar wil geen telefoon en app om toegang te kunnen verkrijgen tot bijvoorbeeld de horeca of bioscopen.

'Ik kan nergens naar binnen'

“Ik ben gevaccineerd door de huisarts met AstraZeneca. Daarbij heb ik aangegeven dat ik niet wil dat mijn gegevens bij het RIVM en GGD komen. Om die code geprint te krijgen, moeten de gegevens alsnog daarheen.”

Wel heeft Wim een kartonnen briefje met daarop de data van vaccineren, batchnummers en handtekeningen van zijn huisarts. “Maar die zijn juridisch niet rechtsgeldig. Ik ben dus gevaccineerd, maar kan nergens naar binnen. Er zullen ongetwijfeld plekken zijn waar het geaccepteerd wordt, maar het mag eigenlijk niet.”

Tweedeling

Het stoort hem dat er al snel een tweedeling gemaakt wordt. “Als je geen QR-code wil laten zien, word je gezien als vaccinatieweigeraar. Nederland wordt simpel in tweeën gehakt, maar er zitten mensen tussenin. Er zijn genoeg mensen zonder smartphone, of die om andere redenen niet zo’n code kunnen of willen laten zien.”

Volgens Rijksoverheid worden zo min mogelijk persoonlijke gegevens bewaard, zo staat in de privacyvoorwaarden van de CoronaCheck-app. De app slaat dan ook geen locatiegegevens op. Hetzelfde geldt voor de CoronaMelder-app. Toch uitte de Autoriteit Persoonsgegevens half augustus nog zorgen over die app. De privacy zou nog onvoldoende gewaarborgd worden.

Wim deelt die zorgen. “In deze crisis is privacy steeds het eerste dat sneuvelde. Waar gaan die gegevens naartoe?” Ook al zou de app alleen IP-adressen opslaan, dan nog zitten daar risico’s aan, stelt Wim.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de broncode van de applicaties openbaar gemaakt. Zo kan men aan de achterkant kijken hoe de apps in elkaar zitten en wat wel en niet wordt opgeslagen.

Stand.nl: Met de coronapas valt prima te leven

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie