Binnenland
KRO-NCRV

MKB-Nederland: ’Geef ondernemers meer tijd om schulden af te betalen’

foto: Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederlandfoto: Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB-Nederland: ’Geef ondernemers meer tijd om schulden af te betalen’

Vandaag, 1 april, is de eerste dag dat Nederlandse ondernemers het weer helemaal zonder coronasteun moeten doen. Alle steunpakketten liepen gisteren af. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, pleit voor meer tijd om de belastingschulden terug te betalen. "Laat ondernemers daar langer over doen, het geld komt toch terug", zegt hij bij Spraakmakers.

We kennen de afkortingen nog wel; de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten), NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Al die maatregelen liepen gisteren af en daarom moet het terugbetalen op 1 oktober gaan beginnen. Ondernemers mogen er vijf jaar over doen, maar dat vind Vonhof dus te weinig.

Helft van de winst

"Ondernemers zijn gemiddeld genomen de helft van hun winst kwijt aan het aflossen van de fiscus. Dan denk je misschien dat het meevalt, maar je moet ook investeren, je moet rekening houden met de toekomst, je moet geld uit je bedrijf halen om van te leven, dus dat is bijna onmogelijk."

Daarom, zegt Vonhof, zouden ondernemers meer tijd moeten krijgen om hun schuld af te betalen. "Dus onze inzet is om die schulden op een langere termijn terug te betalen. Smeer het wat langer uit. Het komt toch terug", zegt de MKB-voorman.

Nog een maatregel

En hij pleit voor nog een maatregel van de overheid. Bied ondernemers met schulden die willen stoppen met hun bedrijf, toch die mogelijkheid. "Er zijn ondernemers die kunnen niet stoppen vanwege de schulden die ze hebben, dan raken ze hun huis, hun pensioen, alles kwijt." Dat moet anders, vindt Vonhof. "Kom met maatregelen dat er voor deze ondernemers ruimte is om te stoppen, zonder dat ze alles kwijtraken."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie