Binnenland
NOS

Eerste blote mevrouw op tv: ik was geen naaktmodel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste blote mevrouw op tv: ik was geen naaktmodel

Vandaag, op 9 oktober 1967, verscheen kunstenares Phil Bloom als eerste vrouw naakt op de Nederlandse televisie.

Het optreden van Phil Bloom in het VPRO-programma Hoepla was baanbrekend, al deed ze niet meer dan bloot een krantje lezen.

Stap te ver

Bloom is tegenwoordig nog steeds actief als kunstenares. In 2011 exposeerde ze nog in Rotterdam. Ze heeft geen spijt van haar optreden, zei ze vandaag in De Ochtend. "Bloot ging voor mij niet over erotiek, maar over vrijheid, over esthetiek. Ik sta achter alles dat ik heb gedaan. Waarom zo huichelachtig? Het Rijksmuseum hangt vol met naakt."

In gesprek met Marielle Beers onderstreept Bloom dat ze geen naaktmodel was, maar kunstenares. Beluister hier het het gesprek met Bloom in De Ochtend:

Phil Bloom en Keyl over bloot op tv

"Er zat een intellectuele elite achter, die de grenzen van het medium opzocht en daar hele leuke vormen voor bedacht", blikt mediahistoricus Bas Agterberg terug in een geschiedenisspecial van de NTR en de VPRO. Uiteindelijk zijn er maar drie uitzendingen van Hoepla uitgezonden, terwijl er vier zijn gemaakt. "Ook voor de VPRO ging het waarschijnlijk een stap te ver."

Het optreden leidde tot grote verontwaardiging in de landelijke dagbladen en internationale pers. Er werden Kamervragen gesteld over het programma.

In het Mediaforum bespraken Angela de Jong (Algemeen Dagblad) en Pieter Klok (Volkskrant) het legendarische mediamoment - vanaf 16e minuut. Zijn er nog taboes die doorbroken kunnen worden? "Dat laat zich moeilijker concentreren op 1 moment. Taboes worden tegenwoordig door bloggers en vloggers doorbroken", aldus Klok. De dood op tv is nu nog een groot taboe, stelt Angela de Jong.

Video niet beschikbaar

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie