Binnenland
NOSNTR

Energiebelasting gaat honderden euro's omlaag: 'Het is schieten met een kanon op een mug, maar de enige optie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energiebelasting gaat honderden euro's omlaag: 'Het is schieten met een kanon op een mug, maar de enige optie'

Het kabinet trekt zo'n drie miljard euro uit voor maatregelen om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren. Dat geld gaat onder meer naar een verlaging van de belasting op energie. In NOS Nieuws en Co een gesprek met Arjan Vliegenthart, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Demissionair staatssecretaris Yesilgöz: "We gaan de energiebelasting fors verlagen, 230 euro voor het deel op de rekening voor gas. Maar door de hogere gasprijzen gaat ook de prijs van elektriciteit omhoog. Daar verlagen we ook het tarief. Dat komt in totaal neer op gemiddeld zo'n vierhonderd euro per huishouden." Hoeveel het precies is hangt van individuele omstandigheden af.

Urgentie

"Ik vind het vooral goed om te zien dat de regering zo snel reageert. Dat geeft aan dat ze de urgentie van het probleem ziet. Door de belastingen op energie te verlagen, wordt de energierekening op korte termijn gedempt. Dat merken de mensen vrijwel direct in hun portemonnee", aldus Vliegenthart in NOS Nieuws en Co.

Door de stijgende gasprijzen dreigt de energierekening de komende winter gemiddeld met tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Sommige energiebedrijven hebben voor een deel van hun klanten de prijzen al tot 60 procent verhoogd. Vliegenthart: "De maatregelen van de regering zijn een eerste goede zet. Is het afdoende? Dat is de vraag en zal ook afhangen van de energieprijzen en of het een koude of warme winter wordt. Het is goed dat de regering beweegt, maar het is zaak om de vinger aan de pols te houden."

Enige optie

Van de 3,2 miljard euro die voor de maatregelen wordt uitgetrokken gaat 500 miljoen naar het midden- en kleinbedrijf. Ook zij gaan minder energiebelasting betalen. De belastingverlaging voor consumenten en het mkb gaat in op 1 januari 2022 voor de duur van een jaar. "Het is een beetje met een kanon op een mug schieten, maar het is de enige optie die het kabinet heeft om op korte termijn daadwerkelijk wat te doen. En ja daar profiteren ook mensen van die de rekening goed zouden kunnen dragen. Maar de regering kiest een middel dat misschien niet heel scherp schiet, maar in ieder geval wel raak schiet voor de groepen die het nodig hebben", zei Vliegenthart.

Ook komt er 150 miljoen euro extra voor het isoleren van woningen. Gemeenten kunnen dat in de vorm van vouchers verdelen onder mensen in slecht geïsoleerde woningen.

N&C arjan

Ster advertentie
Ster advertentie