Binnenland
NOS

De keerzijde van #MeToo: 'Wie beschuldigd wordt, is al veroordeeld'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De keerzijde van #MeToo: 'Wie beschuldigd wordt, is al veroordeeld'

Dirigent Pieter Jan Leusink, kunstenaar Jan Fabre en de Amerikaanse rechter Brett Kavanaugh. Een jaar nadat #MeToo 'viral' ging, domineren diverse zaken van seksueel ongewenst gedrag nog altijd de voorpagina's. Wat nou als zo'n beschuldiging onterecht is? "Dan ben je alsnog veroordeeld", zegt strafrechtadvocaat Ivonne Leenhouwers in NOS Met het Oog op Morgen.

Leenhouwers is specialist op het gebied van zedenzaken, waaronder echtscheidingen waarbij partners elkaar beschuldigen van seksueel misbruik. "Als advocaat die mensen bijstaat die worden beschuldigd, zie ik dus vooral de schaduwkanten", vertelt ze.

"Vooropgesteld: uitspreken wat je hebt meegemaakt is erg belangrijk, maar de keerzijde is dat mensen die beschuldigd worden in de media eigenlijk al veroordeeld zijn zonder dat het feit is bewezen", stelt de advocaat. "De zaak ligt op straat en alles wat je er over zegt maakt het alleen maar erger. Het is wrijven in een vlek", aldus Leenhouwers.

"Als je onterecht wordt beschuldigd, ben je ook slachtoffer. Je komt immers niet meer aan een klus, je bent afgeschreven."

Verjaringstermijn

Onderzoek naar zulke zaken hebben baat bij rust, zodat de feiten nauwkeurig kunnen worden vastgesteld. "Het is schadelijk als ze eerst in de media komen. De 'bekende' #MeToo-zaken die je in de media ziet, zijn niet voor de rechter gekomen."

Los van de media-aandacht is het sowieso vaak lastig vast te stellen wat er is gebeurd. Zoals in de zaak van Brett Kavanaugh, de Amerikaanse kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof. "Dat is een zaak uit de jaren 80. Het is bijna onmogelijk om te bepalen wat er toen gebeurd is. Daarom bestaan er verjaringstermijnen in het recht."

Ster advertentie
Ster advertentie