Binnenland
NOS

1115 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1115 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst

Tussen 2015 en 2020 zijn 1115 kinderen van slachtoffers van het kinderopvangtoeslagenschandaal uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De kinderopvangtoeslagaffaire is bezig sinds 2004. De periode vanaf 2015 is onderzocht omdat in dat jaar de nieuwe Jeugdwet is ingegaan en sindsdien de cijfers worden bijgehouden.

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder wil meer opheldering, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. En Karin van Opstal doet haar verhaal. Haar kinderen werden ook uit huis geplaatst en kwamen bij verschillende pleeggezinnen terecht.

Het rapport meldt niet of de uithuisplaatsingen het gevolg zijn van de toeslagenaffaire of dat er andere oorzaken zijn. Het bureau heeft alleen onderzocht bij hoeveel slachtoffers er in deze periode kinderen uit huis zijn geplaatst. Om uit te zoeken wat de oorzaken zijn, is volgens de dienst meer onderzoek nodig.

Het CBS kan niet zeggen hoeveel kinderen tussen 2015 en 2020 in totaal in Nederland uit huis zijn geplaatst.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder werden naar aanleiding van een Volkskrant-artikel over dit onderwerp Kamervragen gesteld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie