Binnenland
KRO-NCRV

Spontaniteit ver te zoeken in Nederlandse cultuur: 'Leven wordt uit de hand gelopen to-do-lijstje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spontaniteit ver te zoeken in Nederlandse cultuur: 'Leven wordt uit de hand gelopen to-do-lijstje'

Even naar een museum, zomaar in een restaurant gaan zitten of als verrassing bij iemand op de koffie, in Nederland lijkt het bijna niet meer voor te komen. De spontaniteit is eraf, zeker sinds de coronacrisis. "De Nederlandse cultuur staat erom bekend dat afspraken gepland zijn, zelfs weken van tevoren. Dat is zeker zo als je het vergelijkt met onze buurlanden", zegt stadssocioloog Beate Völker bij Spraakmakers.

Een overvolle agenda zorgt er natuurlijk voor dat er maar weinig ruimte is voor spontaniteit. In Nederland zijn we kampioen agenda's bijhouden, maar is dat wel iets positiefs? "Nederland is ingepolderd, heeft een rijke handelspositie, en dat werkt alleen als je strakke afspraken maakt", geeft Völker als verklaring. "Iedere vierkante centimeter in de ruimte is gepland. Het is uitstekend gedaan, maar dat doen we dus ook met onze tijd."

Veel vraag, weinig aanbod

Vooral ouders maken zich hier schuldig aan. "We doen dit zelf", zegt Völker. "Het is een collectieve actie. Als individu kun je wel altijd ruimte creëren." Maar zo makkelijk is het niet, aangezien je vaak afhankelijk bent van een reservering als je ergens naartoe zou willen. "Er is veel vraag en maar weinig aanbod", reageert Hendrik-Jan Mensink, campinghouder van De Twee Bruggen. "Het reserveren neemt toe, zeker sinds corona. Mensen hebben het buitenleven ontdekt en blijven dat doen. Je ziet dat vooral de populaire periodes je er vroeg bij moet zijn."

To-do-lijst

Christiaan Weijts schreef een essay over het toegenomen reserveringsgedrag voor NRC. "Je gaat toch op reis om spontane, onverwachte dingen mee te maken. Het leven wordt een uit de hand gelopen to-do-lijstje", zegt de journalist nu. "Je bent op pad om iets te ervaren. Die ervaringen lijken zich niet goed te sturen. We zitten in een tijd dat dingen niet meer mogen mislukken. Als je dan vrije tijd hebt, moet het ook een goede ervaring zijn. Dat is een recept voor mislukking, je moet ruimte hebben voor een mindere ervaring."

Mentaliteit

Weijts vindt het tijd voor meer spontaniteit in het leven. "Het gaat om een mentaliteit. Je moet het kunnen toestaan." Daar is luisteraar Yvonne Morselt het mee eens. "Ik vind het knettergek. Het is voor ons gestel en welzijn ook niet goed. Het geeft permanente stress. We moeten veel meer loslaten." Hetzelfde geldt voor beller Kathleen Ferrier. "Mijn pleidooi is om meer spontaniteit te ervaren, go with the flow en geniet van het leven." Beller Els Bertus van Kempen is wél fan. "Het maakt dingen rustiger en je kunt meer dingen doen. Ik vind het prettig."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie