Naar homepage
Binnenland

Al bijna evenveel inklimmers in Nederlandse havens opgepakt als in heel 2018

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Al bijna evenveel inklimmers in Nederlandse havens opgepakt als in heel 2018

Tussen januari en september van dit jaar zijn 750 inklimmers gepakt, terwijl in het hele vorige jaar 860 vluchtelingen in de havens zijn tegengehouden. Het aantal inklimmers stijgt en dat is herkenbaar voor Thomas Reitsma, specialist vervoer bij de ondernemersvereniging voor handel en logistiek Evofenedex, zegt hij in Radio EenVandaag.

De meeste inklimmers in de eerste helft van het jaar zijn gepakt in Hoek van Holland (330), ongeveer 210 mensen in Europoort Rotterdam en in de havens van IJmuiden en Vlissingen-Oost zijn ongeveer tien mensen aangetroffen. De overige vluchtelingen werden in andere kleinere havens aangehouden.

Innovatieve inklimmers

"Dit is helaas herkenbaar. Triest om te horen dat er een toename is en dat er nog zoveel mensen zijn die de oversteek op deze gevaarlijke manier willen wagen", zegt Thomas Reitsma, van Evofenedex. De ondernemersvereniging vertegenwoordigt zo'n 15.000 bedrijven, die veel met chauffeurs werken.

De marechaussee ziet dat inklimmers steeds innovatiever worden om zichzelf te verbergen. Ze gebruiken afwisselende methodes en reisroutes. Ook Reitsma is zich daarvan bewust: "Het kan zijn dat mensen onder een vrachtauto klimmen en bij bedrijventerreinen proberen binnen te komen. Niet alleen meer bij Hoek van Holland. Soms klimmen ze zelfs in lege tankwagens."

Pakkans groter, maar 'meer beveiliging nodig'

Reitsma hoort van bedrijven en chauffeurs dat er veel meer beveiliging en toezicht nodig is: "Het is een soort kat-en muisspel wat gaande is. We moeten goede handhaving en toezicht hierop houden. Dat willen we doen door een slim cameratoezicht op beveiligde truck-parkeerplaatsen, die er nu nog onvoldoende zijn."

Een woordvoerder van de marechaussee laat aan EenVandaag weten dat het aantal inklimmers inderdaad stijgt, maar dat de pakkans ook groter is geworden. De inklimmers worden steeds creatiever om Engeland te bereiken, maar met honden en camera's kan de marechaussee deze mensen steeds beter opsporen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie