Binnenland
WNL

Dijkhoff: ‘Nederland moet weer meer zelfvoorzienend zijn’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkhoff: ‘Nederland moet weer meer zelfvoorzienend zijn’

Nederland en de Europese Unie moeten weer meer zelfvoorzienend zijn. Dat is volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff de belangrijkste les die we moeten leren uit de coronacrisis. "We moeten niet meer rekenen op de wereldwijde economie die het allemaal wel regelt", zegt Dijkhoff in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Dijkhoff: ‘Nederland moet weer meer zelfvoorzienend zijn’

Als voorbeeld noemt Dijkhoff het maken van medicijnen, medische hulpmiddelen maar ook energievoorzieningen. "We moeten investeren zodat we ook over tien jaar nog ons geld verdienen. Een aantal kernzaken moet je zelf kunnen regelen met bevriende landen in Europa."

Voor een deel zullen wij ook nog producten en grondstoffen moeten importeren uit China, zegt Dijkhoff. "Maar je moet op z'n minst een plan hebben voor wanneer die aanlevering een probleem is. Je moet op de korte termijn kunnen opstarten."

Energievoorziening

Ook voor de energievoorziening moet Nederland minder afhankelijk worden van het buitenland, zegt Dijkhoff. "We zijn nu afhankelijk van de Russen en het Midden-Oosten. Daar hebben we wel eens een minder vriendelijke verhouding mee. Je wilt niet afhankelijk zijn, want je ziet nu hoe kwetsbaar je dat maakt."

We gaan ons niet afsluiten van de wereld, moeten wel een back-upplan hebben, zegt Dijkhoff. "Als het zonnig weer is, en je hebt de wind in de rug, dan werkt zo'n wereldeconomie fantastisch. Maar het is heel kwetsbaar. Je ziet nu dat één virus alles stillegt. Voor de volgende keer wil je dat voorkomen. Je kunt niet alles kopen, sommige dingen moet je zelf maken."

Ster advertentie
Ster advertentie