Binnenland
NOS

Rechtszaak Derk Wiersum begonnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak Derk Wiersum begonnen

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol begint de rechtszaak over de moord op Derk Wiersum. De advocaat werd in september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal over met verslaggever Mattijs van de Wiel.

De rechtszaak is extra beladen na de aanslag op Peter R. de Vries vorige week.

Verdachten

De 37-jarige Giermo B. uit Almere en de 32-jarige Moreno B. uit Rotterdam worden ervan verdacht de moord op Derk Wiersum te hebben uitgevoerd. Camerabeelden leidden de politie al snel naar de (gestolen) auto's die bij de liquidatie waren gebruikt en daarna naar de verdachten. Achteraf bleek de advocaat al weken in de gaten te zijn gehouden.

De politie heeft de mannen afgeluisterd, hun telefoons waren bij de plaats delict en hun dna is gevonden in de gestolen auto's. Maar volgens de verdediging van de verdachten hangen de verdenkingen van aannames aan elkaar en is er geen bewijs dat de twee de moord ook echt hebben gepleegd.

foto: ANP

De rechtszaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Dan is er nog een derde verdachte: Anouar T., een neef van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces. Het OM denkt dat hij de gestolen auto's heeft geleverd.

Planning

Vandaag en morgen worden de feiten behandeld. Dat wil zeggen dat de rechtbank het dossier doorneemt en de verdachten zal ondervragen; voor zover ze zich niet beroepen op hun zwijgrecht.

Woensdag mogen nabestaanden van Derk Wiersum het woord nemen. Ook zal het Openbaar Ministerie die dag de strafeis bekend maken tegen de twee verdachten. Volgende week komen hun advocaten aan het woord.

Uitspraak

Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk wanneer de zaak tegen Anouar T. wordt behandeld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Rechtszaak Derk Wiersum van start

Ster advertentie
Ster advertentie