Binnenland
AVROTROS

Dorito’s chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: ‘Het is vechten tegen de bierkaai'

foto: Pexels Karolina Grabrowska
  1. Nieuwschevron right
  2. Dorito’s chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: ‘Het is vechten tegen de bierkaai'

Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt. In de Dorito chips, zit dus meer dan je in eerste instantie zou denken. Elif Stepman van Foodwatch legt bij Blok&Toine uit wat er precies in de chips zit, en wat er aan gedaan moet worden.

De chips is een smaakbommetje met veel vet, legt Stepman uit. "Een combinatie van vet, suiker en zout komen we steeds meer tegen bij Foodwatch. De fabrikanten weten dat op deze manier het hoogste genotspunt bereikt kan worden bij de consument. Zo bevat deze chips ook suiker, iets wat je in eerste instantie niet zou verwachten bij dit type product. Deze suikers, vet en zout maken de chips juist zó verleidelijk voor de consument."

30 producten in 1 stukje chips

"De chips bevat het zogenaamde caseïne-eiwit iets wat een morfineachtige werking heeft", zegt een voedingswetenschapper in het AD. In vergelijking met andere producten komt deze stof veel minder vaak voor, het is een product dat Dorito’s als enig merk veel vaker gebruikt. Als je verder kijkt naar de ingrediëntenlijst van deze chips zie je dat er ongeveer 30 producten in zitten.

Verplichting is nodig

Foodwatch pleit al jaren bij de industrie om minder verslavende ingrediënten, vet, zout en suiker toe te voegen aan hun producten. "We merken toch dat het vechten is tegen de bierkaai. Langs alle kanten krijgen producten opmerkingen dat ze ongezond zijn, maar de producten kijken vooral naar de verkoopcijfers", vertelt Stepman.

"Voor de Tweede Kamer verkiezingen zeiden verschillende politieke partijen dat er iets moet veranderen omdat de dat bedrijven hun beloften niet nakomen. Wij kunnen als consumentenorganisatie erop aandringen om er iets aan te doen. Wij merken dat verplichting noodzakelijk zou moeten worden om er écht iets aan te kunnen doen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie