Binnenland
NOS

Taco Dibbits over het Louvre in Abu Dhabi

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taco Dibbits over het Louvre in Abu Dhabi

De Franse president Macron wijdt vandaag in het golfstaatje Abu Dhabi het nieuwe Louvre in. Het spiksplinternieuwe museum werkt samen met het wereldberoemde Louvre in Parijs. De officiële opening is zaterdag.

Het Parijse Louvre heeft topstukken uitgeleend aan het museum in het Golfstaatje. De prijs die is neergelegd voor het gebruik van de naam? 400 miljoen euro. Dat bedrag gaat overigens niet naar het Louvre zelf, maar naar de Franse overheid.

"Frankrijk heeft oude banden met het Midden-Oosten, dat willen we weleens vergeten", vertelt de directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits. "Die banden zijn voor het Midden-Oosten nog steeds van belang."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dibbits ziet dat deze ontwikkeling op meerdere plekken op de wereld plaatsvindt. Het British Museum was ook bezig met Abu Dhabi volgens de directeur. "Er worden enorme bedragen voor uitgetrokken."

Directeur Rijksmuseum: "Uiteindelijk moet je wel een eigen identiteit krijgen."

"Abu Dhabi importeert kunst van over de hele wereld. Dat betekent dat je een beetje een hutspot krijgt van allemaal kunst. Dat is spannend om te zien." Maar, je moet als museum wel werken aan een eigen identiteit, vindt de directeur.

Het Rijksmuseum is niet van plan om ook aan een buitenlandse 'dependance' te beginnen. "Nee het Rijks is Nederland, en Nederland is het Rijks. Wij gaan dat niet doen."

Ster advertentie
Ster advertentie