Binnenland
WNL

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: 'Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: 'Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft'

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het "schandalig" dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een lijst vrij te geven van samenwerkingen met Israëlische inbreng.

Video niet beschikbaar

Studenten verzamelden zich afgelopen dagen voor de poorten van de Universiteit van Amsterdam. Zij staan aan de kant van Palestina en vinden dat de UvA al haar banden met Israël moeten verbreken. Daarbij eisten de demonstranten dat de universiteit een lijst vrijgeeft waar samenwerkingen tussen de UvA en Israëlische organisaties op staan.

'Schandalig'

Dat de UvA hier akkoord mee gaat, vindt Ruissen "schandalig", zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. "Dat de universiteit zo makkelijk meegaat. Dat je zo makkelijk al die namen kenbaar maakt. Dat je op die manier anderen voor de bus gooit. Het is schandalig."

Dat er discussie ontstaat over de contacten die de UvA met Israël heeft, gaat volgens Ruissen "lijnrecht in tegen de gedachte van academische vrijheid". De Europarlementariër vindt het juist goed om te investeren in contacten met Israëlische wetenschappers. "Zij hebben Nederland veel te bieden. Op het vlak van kennis en innovatie kunnen wij veel voor elkaar betekenen. Zeker in deze omstandigheden."

'Dit kan niet langer'

"Dit kan niet langer. We moeten hier hard tegen optreden. Het is onacceptabel wat hier gebeurt", gaat Ruissen verder over de demonstraties bij de universiteit in onze hoofdstad.

De SGP'er zegt dat het belangrijk is om ruimte te bieden aan mensen die willen protesteren, "maar je gaat een grens over op het moment dat je antisemitische uitingen doet en geweld gebruikt." Hij roept de overheid op hier "heel hard" tegen op te treden.

Bert-Jan Ruissen (SGP-lijsttrekker in Europa): 'Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft' (8 mei 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie