Politiek
WNL

Econoom noemt Wet betaalbare huur 'onverstandig': 'Mensen zonder vermogen op achterstand'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom noemt Wet betaalbare huur 'onverstandig': 'Mensen zonder vermogen op achterstand'

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings bij Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig eigen vermogen door dit beleid op achterstand worden gezet. "Voor eigenaars en bewoners blijft het behapbaar, maar voor mensen die moeten huren, verkleint het aanbod."

Econoom Coen Teulings: 'We zetten systematisch mensen zonder eigen vermogen op achterstand' (7 mei 2024) - Sven op 1

Teulings ziet dat de woningmarkt steeds verder ontwricht raakt door deze vorm van regulering. "Huur aan regels binden is misschien goed in Almelo, maar niet in Amsterdam. Omdat deze regulering niet aansluit bij de marktverhouding." De consequenties zijn dat mensen geen huurwoningen meer aanbieden en dat de woningbouw tot stilstand komt, voorspelt Teulings. "Op lange termijn kan dit beleid niet slagen."

Overheid moet rekening betalen

Volgens de econoom komt de rekening vroeg of laat bij de overheid terecht. "Woningen zijn gewoon duur en als je onder de markt bouwt, moet de overheid uiteindelijk betalen." Hij noemt een voorbeeld. "Als mensen de kans krijgen om ver onder de markt een woning in het centrum van Amsterdam te huren, gaan ze daar niet weg. Die woningen komen niet meer beschikbaar."

Mochten zij ooit wel weggaan, kiezen de eigenaren volgens Teulings waarschijnlijk voor verkoop in plaats van verhuur. "Omdat de huuropbrengsten ver onder de marktprijs zijn, waardoor de eigenaar veel meer kan krijgen bij verkoop." Het resultaat: nog minder huurwoningen.

Kortom, het gevolg van dit beleid is dat het voor eigenaars en bewoners allemaal behapbaar blijft, maar dat voor mensen zonder eigen vermogen, die aangewezen zijn op huurwoningen, het aanbod verkleint. Teulings: "In feite zetten we mensen met weinig geld op grote achterstand."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie