Binnenland
BNNVARA

Zwemmen met dolfijnen kan echt niet meer

foto: Vroege Vogels/Onneke51foto: Vroege Vogels/Onneke51
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwemmen met dolfijnen kan echt niet meer

Als het aan reisbrancheorganisatie ANVR ligt bieden Nederlandse reisorganisaties vanaf nu geen attracties meer aan die gepaard gaan met dierenleed. Hieronder valt het bezoeken van dolfinaria. Ook het populaire zwemmen met dolfijnen kan echt niet meer wat de ANVR betreft. De nieuwe regels zijn "een geweldig voorbeeld voor reisorganisaties over de hele wereld', zegt Sanne Kuijpers in Vroege Vogels.

De organisatie heeft samen met dierenactieclub World Animal Protection onlangs de eigen welzijnsrichtlijnen voor diervriendelijk toerisme aangescherpt. Momenteel leven wereldwijd naar schatting 3000 dolfijnen in gevangenschap.

Belang

"De aangescherpte ANVR-richtlijnen zijn niet alleen belangrijk voor het stellen van hogere dierenwelzijnsnormen en het vergroten van het bewustzijn bij Nederlandse touroperators én reizigers, ze zijn een geweldig voorbeeld voor reis(branche)organisaties én reizigers over de hele wereld’. Aldus Sanne Kuijpers van World Animal Protection. Ze pleit voor een uitdoofbeleid van dolfijnen in gevangenschap: de huidige generatie dolfijnen in gevangenschap moet de laatste zijn.

"Reisorganisaties die de nieuwe richtlijnen volgen, zullen niet naar shows met wilde dieren gaan en ook geen bezoek meer brengen aan dolfinaria waar dolfijnen en walvisachtigen kunsten vertonen, of waar ander direct contact met deze dieren (zoals zwemmen) mogelijk is."

Olifantenritjes

In 2016 adviseerde de ANVR aan de Nederlandse reisorganisaties om geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden. Volgens World Animal Protection is dat advies door vrijwel alle reisorganisaties ook opgevolgd.

Nooit meer met dolfijnen zwemmen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie