Binnenland
KRO-NCRV

Is het gezond om in de kou buiten te zwemmen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het gezond om in de kou buiten te zwemmen?

Het is behoorlijk koud buiten en in het water, toch kiezen mensen ervoor om een plons te wagen. Maar is zo'n sprong in het diepe wel goed voor je als het zo koud is? Fanatiek buitenzwemmer en auteur van Zwemmersgeluk Jim Jansen geeft uitleg bij Spraakmakers.

Bloeddruk

Het water varieert momenteel van temperatuur tussen de 4 en 7 graden. Toch zijn er heel wat buitenzwemmers die daar niet van afschrikken. "We hebben de wetenschap achter het zwemmen onderzocht. Zwemmen is heel goed voor je", zegt Jansen. "Je bloeddruk gaat omhoog, het bloed gaat sneller door je lichaam heen. Je maakt allerlei prettige stofjes aan, je zet je brein aan. Je voelt je ook veel lekkerder. En het is goed voor je spijsvertering."

Broodje aap

Maar we horen toch altijd dat je niet mag eten voordat je gaat zwemmen? "Dat is een mythe die niet klopt. De hoogleraar Voeding van de Vrije Universiteit heeft dat ontkracht. Het is een broodje aap", aldus Jansen.

Voordelen

Zwemmen heeft ook andere voordelen. "Het is een fijne sport, want je raakt niet geblesseerd. Je gebruikt je hele lichaam. Bedenk een lichaamsdeel, je gebruikt eigenlijk alles", zegt Jansen. "Uiteindelijk is het ook lekker. Het is heel goed voor je immuunsysteem en je bloed gaat als een gek. Het mooie aan in koud water zwemmen is dat je bloed naar de belangrijke delen gaat, je hart, longen en brein."

Thermobadmuts

Jansen deelt ook wat wintertips voor de buitenzwemmer. "Als je nu gaat zwemmen moet het wel met een pak, thermobadmuts, het liefst met handschoenen. Doe het altijd met een groepje. Of doe het met een boei en een pak, want het is vrij fris en altijd voorzichtig zijn."

Omgekeerde kater

En wat nou als de kou je tegenhoudt? "Daar moet je niet naar luisteren", vindt Jansen, die pleit voor "een kleine beetje dwang" met zwemmen. "Zet het vier keer per week in je agenda. Aan kou kun je gewoon wennen." Jansen gaat in ieder geval niet stoppen. "Het is een omgekeerde kater. Als je gaat zwemmen moet je moeite doen. Maar dan heb je de hele dag een voorsprong."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie