Binnenland
BNNVARA

Topless zwemmen in zwembaden: 'Er is altijd een soort mode rondom borsten'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Topless zwemmen in zwembaden: 'Er is altijd een soort mode rondom borsten'

Waarom moeten vrouwen in Nederlandse zwembaden hun bovenlichaam bedekken en mannen niet? Deze week buigt de wethouder in Amsterdam zich over de kwestie, en mogelijk mogen vrouwen daar straks net als mannen dan ook topless zwemmen. Daar schrijft Het Parool over. "Borsten zijn eigenlijk altijd onderdeel geweest van emancipatiebewegingen", zegt Corien van Zweden, schrijver van het boek 'Borsten: de levensloop van een intiem lichaamsdeel', in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Op dit moment staat in de voorschriften van badkleding in zwembaden dat vrouwen niet topless mogen zwemmen. Zij moeten verplicht een bikinitop of badpak aan. Mannen daarentegen mogen met ontbloot bovenlichaam gewoon het zwembad in. "Wat mij betreft is dat ongelijke behandeling en zouden mannen en vrouwen daarin gelijk moeten zijn", zegt de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk.

De Nieuws BV heeft gebeld met de Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen zij zeggen geen signalen te hebben gekregen over de behoefte van vrouwen om topless te zwemmen. "Ik spreek vrouwen die zeggen, waarom is het eigenlijk niet toegestaan? En ook vrouwen die zeggen dat ze het wel zouden willen, dat ze het in het buitenland op vakantie ook doen, dus waarom niet ook hier", aldus Rooderkerk.

Borsten als symbool van emancipatiebewegingen

"Borsten zijn eigenlijk altijd onderdeel geweest van emancipatiebewegingen", zegt Corien van Zweden, die achter het idee van Rooderkerk staat. "Bij de eerste feministische golf werden korsetten afgegooid. Bij de tweede feministische golf werden bh's verbrand. En we zitten nu in een derde golf waarin mensen met borsten zeggen van, 'waarom worden wij anders behandeld dan mensen zonder borsten'." Volgens Van Zweden hebben borsten een symboolwaarde, "die veel groter is dan de meeste mensen denken."

Topless op het strand

"Het was vroeger normaal", zegt Van Zweden. "Er is altijd een soort mode rondom borsten. We zijn beland in een preutser tijdperk waarin het allemaal niet meer kan. Maar het is helemaal niet lang geleden dat we het heel gewoon vonden. In het zwembad gebeurde het niet, maar op het strand was het doodnormaal."

Van Zweden: "Ik denk dat het ontzettend zinvol is om erover te praten, zeker ook omdat er mensen met borsten zijn die zich niet als vrouw identificeren. Dus dat lijkt me alleen al een reden om goed naar die voorschriften te kijken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie