Binnenland
NTRPowNed

Reddingsbrigades kampen met tekorten. Wat betekent dat voor de veiligheid?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reddingsbrigades kampen met tekorten. Wat betekent dat voor de veiligheid?

Het zwemseizoen is weer begonnen, maar de reddingsbrigades kampen met grote tekorten aan vrijwilligers. Dat kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid in het water. "De zee is nooit veilig", zegt Ernst Brokmeier van de Zandvoortse Reddingsbrigade en de overkoepelende Reddingsbrigade Nederland in 5 Dagen.

5 Dagen...bij de reddingsbrigade

Brokmeier loopt al 35 jaar bij de reddingsbrigade rond. Het is vrijwilligerswerk, maar hij maakt ook lange dagen met een groep met elkaar. "Dat zorgt voor vriendschappen voor het leven."

Tekort

Toch blijft de verse aanwas beperkt. "We krijgen het allemaal steeds drukker." Daardoor merkt Brokmeier dat de periodes waarop mensen zich in willen zetten korter worden. "Nu zeggen mensen sneller dat ze even een dagje voor zichzelf willen."

Opleiding

Daarbij mag je niet zomaar bij de reddingsbrigade aan de slag. De basisopleiding duurt een jaar. "Daarin leer je alle basiszaken, hoe zit het met de zee, wat zijn de gevaren, verschillende redding technieken. Dus het is wel echt een flinke opleiding."

Daarna is het vooral belangrijk om veel praktijkervaring op te doen, en kun je je eventueel specialiseren om bijvoorbeeld schipper te worden of chauffeur. "Dan ben je wel minimaal drie jaar bezig." De wachtlijsten voor de zwem- en redopleidingen zijn daarnaast op dit moment erg hoog, door tekorten aan docenten.

Leven en dood

De opleiding is pittig, maar ook van groot belang. "Wij handelen soms naar leven of dood", vertelt Silvie Rosendal, een van de vrijwilligers bij Zandvoortse Reddingsbrigade. "Ik heb het ook een paar keer meegemaakt, een overlijden. Het is heftig. Maar we letten heel erg op elkaar."

Vasthouden

Volgens Brokmeier zie je door Nederland heen initiatieven ontstaan om vrijwilligers aan te trekken of vast te houden. Zo wordt er op steeds meer locaties in Nederland overgegaan op een kleine vrijwilligersvergoeding. "Dat is een trend waarvan ik denk dat het bijna onoverkomelijk is om op de meeste plekken over vijf of tien jaar nog toezicht te hebben", vertelt Brokmeier.

Een andere manier om vrijwilligers aan te trekken is de maatschappelijke diensttijd. "Dan krijg je 40 uur een opleiding, en stel je daar 40 uur tegenover om bij een reddingsbrigade of zwembad als lifeguard actief te zijn. Met natuurlijk de hoop dat ze na die 40 uur denken: dit is leuk, ik blijf."

'Je merkt dat mensen op hun tenen lopen'

Het is van groot belang dat er voldoende vrijwilligers blijven om toezicht te houden. "Zwemmen in open water is in de basis altijd je eigen verantwoordelijkheid. Ik denk niet dat het nu per direct overal een stuk gevaarlijker is, maar je merkt wel dat mensen extra diensten gaan draaien en langer blijven om de gaten op te vullen. En dat is wel eindig. Je merkt dat mensen op hun tenen lopen."

De zee kan daarnaast verraderlijk zijn en zwemmers overschatten hun kunnen. "Het ziet eruit als een zwembad, maar mensen vergissen zich daarin." De oproep van Brokmeier is daarom: breng het schoolzwemmen weer terug. "Omdat dat de basis is. En dan niet alleen een A-diploma, maar ook B en C."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie