Binnenland

Voormalig president Hoge Raad: 'Er zit een groot gat in het systeem'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig president Hoge Raad: 'Er zit een groot gat in het systeem'

Bij De Nieuws BV was voormalig president van de Hoge Raad Geert Corstens te gast. Hij maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Hongarije en Polen. Corstens wil voorkomen dat ook in Nederland de rechtstaat beïnvloed wordt door de politiek.

Voordat het te laat is moet er worden vastgelegd dat de politiek de rechtstaat niet kan beïnvloeden. Dat is de kern van de boodschap waarmee de voormalig president van de Hoge Raad vorige week zichzelf het nieuws in bracht. In gesprek met Patrick Lodiers gaf Corstens aan dat je "de stem moet verheffen voordat het te laat is".

In Nederland is de rechtstaat volgens Corstens niet direct in gevaar doordat er een andere cultuur heerst dan bijvoorbeeld in Hongarije of Polen. In Polen zag Corstens een collega worden weggestuurd nadat deze zich kritisch had uitgelaten over de regering.

Theorie vs praktijk

In theorie is het ook in Nederland mogelijk dat de politiek zich bemoeit met de rechtsstaat. Bijvoorbeeld als er een vacature openstaat voor een plek in de Hoge Raad. De Tweede Kamer krijgt dan een lijst aangereikt van de Hoge Raad maar die is niet bindend, aldus Corstens.

Het is mogelijk dat er andere mensen worden voorgedragen. "Ze hebben dat tot nu toe nooit gedaan maar dat kan heel makkelijk gebeuren." En daarom moet volgens Corstens onder andere de grondwet worden aangepast. "Er zit een groot gat in het systeem."

Luister hieronder het gehele gesprek tussen Corstens en Lodiers terug.

Ster advertentie
Ster advertentie