Binnenland
MAX

Fotograaf des Vaderlands neemt dickpics onder de loep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf des Vaderlands neemt dickpics onder de loep

Jan Dirk van der Burg heeft het ook allemaal gevolgd; de diverse #metoo affaires afgelopen jaar waarbij dickpics een hoofdrol speelden. Los van de ethische discussie stoorde de Fotograaf de Vaderlands zich ook aan de kwaliteit van die foto’s. Komend weekend geeft hij dan ook een gastcollege 'dickpic maken' op Lowlands, vertelt hij in Villa VdB.

"Nergens wordt zo slecht gefotografeerd als in dit genre foto’s", zegt Jan Dirk. "Het is eigenlijk het enige genre waar je moet beginnen bij de afzender. Als de ontvanger geen toestemming heeft gegeven, zit niemand te wachten op dit soort foto’s. Een dickpic sturen is alleen een goed idee als je een romantische connectie hebt met iemand, als je in een relatie zit en ver weg bent, of je zit op een dating site waarbij het ook belangrijk is om te laten zien wat je mogelijke partner kan verwachten. De rest is digitaal potloodventen en dat is altijd foute boel."

Quote

"Werk met een mooi tegenlicht, denk ook aan de verbeelding"

Jan Dirk van der Burg, fotograaf des vaderlands

In het gastcollege zal het dan ook vooral gaan over gewenste dickpics. Als je die wil maken, moet je volgens de fotograaf des vaderlands de klassieke gereedschapskist van de fotografie er bij pakken. "Zeker niet rechttoe rechtaan, van bovenaf gefotografeerd en overbelicht; werk met een mooi tegenlichtje, denk vooral ook aan de verbeelding. Denk aan wat je niet ziet; dat is vaak nog belangrijker. Voor elk fotografie segment geldt: als je het niet met liefde en toewijding maakt, wordt het altijd een mislukking. Dus denk nou niet; ik heb nog een half uurtje over en ik maak in het urinoir in dat lelijke tl-licht met flits een foto van boven." Maar bovenal geldt, benadrukt Jan Dirk van der Burg nog maar eens: een dickpic versturen mag pas als ‘de piketpalen van consent zijn geslagen'.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie