Binnenland
AVROTROS

Waarom sturen mannen ongevraagde dickpics?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom sturen mannen ongevraagde dickpics?

Twee 17-jarige deelneemsters aan The Voice of Holland krijgen massaal zogenaamde dickpics opgestuurd: foto's van mannelijke geslachtsdelen. Zij zijn niet de enigen. Te pas en te onpas krijgen veel vrouwen een dickpic in hun inbox. "Het geeft mannen een gevoel van macht om ze te sturen", zegt seksuologe Mandy Ronda in Radio EenVandaag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De coach van Voice-deelneemsters Mikki van Wijk en Irene Dings, zangeres Anouk, reageerde verontwaardigd. Maar Irene en Mikki zijn dus niet de enigen die dit overkomt, het gebeurt maar al te vaak dat mannen dit soort plaatjes van zichzelf rondsturen.

Bijna normaal

Mandy Ronda ontvangt zelf ook regelmatig dickpics. "Dat is altijd weer een shock. Hoewel het soms bijna 'normaal' begint te voelen. Ik ontvang ze namelijk soms wel één keer per week." Ronda ontvangt de ongewenste post meestal via privé-accounts op Instagram.

Volgens cultureel antropoloog Marijke Naezer komt het sturen van dickpics vaak voor, maar moeten we het zeker niet normaal gaan vinden. "Het gaat hier om seksueel grensoverschrijdend gedrag." Ze promoveerde op seksuele activiteiten van jongeren op sociale media. Uit een onderzoek dat ze deed, bleek dat 44 procent wel eens een naaktfoto van iemand anders ontving. "Op sommige meiden maakt het weinig indruk, maar anderen schrikken er erg van. Sommigen nemen wraak op de jongen door de foto door te sturen."

'Vrouwen vinden dit niet leuk'

Ronda hoort meestal in haar praktijk dat vrouwen het als intimiderend ervaren. "Vrouwen vinden dit niet leuk. Daar moeten we heel duidelijk over zijn." De seksuologe vertelt dat het sturen van een dickpic mannen een gevoel van macht geeft. "Vaak verlangen ze ook een naaktfoto terug." Marijke Naezer ziet die redenen ook. "Soms wordt het gedaan om grappig te doen, of het is een onhandige versierpoging. Maar ook wordt het gedaan om meisjes te intimideren", vertelt Naezer.

Toch heeft niet iedereen kwade bedoelingen. Als seksuoloog krijgt Ronda ook wel eens een ontroerende vraag, wanneer ze een geslachtsdeel in haar inbox ontvangt. "Dan vertellen ze dat ze onzeker zijn over hun piemel. En of ik zou kunnen zeggen of hun geslachtsdeel normaal is."

Dickpics, waarom?!

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie