Binnenland
BNNVARA

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2019

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2019

Veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels en nog meer soorten natuurboeken zijn ingestuurd. En nu zijn er nog vijf boeken in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Meer dan 120 boeken zijn ingezonden, die tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019 zijn verschenen: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. En uit die 120 boeken zijn de volgende vijf geselecteerd voor de shortlist voor de Jan Wolkersprijs 2019:

  • De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer – Uitgeverij Noordboek.
  • De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma – Uitgeverij Athenaeum.
  • Foon – Marente de Moor – Uitgeverij Querido.
  • Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen - Uitgeverij Querido
  • Vogelatlas van Nederland – Jouke Altenburg, Harvey van Diek et al – Kosmos Uitgevers.

Op zondag 20 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Museum De Lakenhal in Leiden.

Juryrapport Jan Wolkersprijs 2019

Over de shortlist zegt jury-voorzitter Jean-Pierre Geelen: "De jury was dit jaar blij verrast door de hoeveelheid, kwaliteit en diversiteit van de inzendingen. De shortlist bewijst dat het thema 'natuur' zich uitstrekt tot vrijwel alle verschillende genres, van (semi-)wetenschappelijke werken tot romans, kinderboeken, kunst en poëzie. Een verheugende ontwikkeling, die aangeeft hoe de natuur leeft in de letteren."

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie